SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 02:26
Deniz suyu sıcaklığı düşmeyince hamsi kuzeye kaçtı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığının beklenen düzeyde soğumaması hami avını olumsuz etkiledi. 11 derece olması beklenen deniz suyu sıcaklığının 14 derece civarında olması hamsi sürülerinin daha soğuk olan Karadeniz’in kuzeyine doğru kaçmasına neden oldu.

Hava sıcaklıklarının beklenen oranda düşmemesi deniz suyu sıcaklığını da etkiledi. Bu dönemde 11 derece olması beklenen deniz suyu sıcaklığının 14 derece civarında olması hamsi sürülerinin daha soğuk olan Karadeniz’in kuzeyine doğru kaçmasına neden oldu. Bu durum hamsi avını olumsuz etkiledi. Avlanan balık miktarı düştü. Balıkçı tezgahlarında hamsinin kilosu 20 lira, istavrit 10, barbun 20, mezgit 20, somon 40, çupra 50, levrek 50 liradan satışa sunuluyor.



‘Hamsi göçünü erken tamamlıyor’

Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, küresel iklim değişikliğini etkilerini son yıllarda daha çok gördüklerini belirterek “Son yıllarda kış döneminde deniz geç soğuyor. Av döneminde deniz suyu sıcaklığı bizim kıyılarımızda daha yüksek olduğu için balıklar kuzeye yani daha soğuk kısma erken göç ediyorlar. Bu yılda benzer bir durum var. Normalde bu dönemde deniz suyu sıcaklığının 11 derece olması beklenir ancak şuan 14 derece civarında. Yani beklenenden su daha sıcak. Bu nedenle hamsi sürüleri de şuan kuzeye yani Rusya kıyılarına doğru gidiyorlar. Sürüler daha kuzeyde açıkta şuan. Hamsi göçünü erken tamamlıyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Havaların soğumasını bekliyoruz’

“Normalde Hamsi sezonu 10-15 Kasım gibi başlardı. Bu yıl erken başladık ancak erkenden de hamsi göçe başladı. Bizde havaların bir an önce soğumasını bekliyoruz. Hava sıcaklığının kışın yüksek seyretmesi balıkçılığı olumsuz etkiliyor.”



‘Hava sıcaklığı düşünce hamsi avı tekrar artar’

Balıkçı Ayhan Liman ise bir haftadır hamsi avında azalma yaşandığını belirterek  “Havaların soğumasıyla birlikte hamsi avı tekrar artacaktır. Sıcaklıkların düşmesini kar yağmasını bekliyoruz. Hava soğursa hem balık avı hem de satışlar artar. Balık daha da lezzetlenir” şeklinde konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap