• Samsun
  • Son Güncelleme 19:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim zamanında yapılacak Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçim zamanında yapılacak. Türkiye, seçimlerin zamanında yapılması olayını yaşayacak. O tarih de Haziran 2023’tür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola, Togo ve Nijerya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. 17 Ekim’de başlayan Batı Afrika turu kapsamındaki resmi ziyaretleri verimli bir şekilde tamamladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlere ilişkin yaptığı genel değerlendirmede şunları söyledi:

“Böylece bugüne kadar 30 ayrı Afrika ülkesine toplam 41 ziyaret gerçekleştirmiş olduk. Sadece bu tablo bile tek başına Türkiye’nin Afrika kıtasıyla ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılığının somut bir göstergesidir. Bu seyahatimde Angola, Togo, Burkina Faso, Liberya ve Nijerya Cumhurbaşkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde ikili ilişkilerimiz ile bölgesel konuları etraflıca ele aldık” dedi.


‘1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika turuna çıkmadan önce yaptığınız basın toplantısında F-35’lerden dolayı 1,4 milyar dolar alacağımız karşılığı olarak Amerika tarafından bize F-16 alımı ve mevcutların modernizasyonu için bir teklif geldiğini açıkladınız. Bu durum ABD Dışişleri Bakanlığına soruldu; yalanlamadılar da doğrulamadılar da. Yine bir oyalama taktiği yürütüyorlar. Bundan vazgeçmeyecek mi Amerika?” şeklindeki soruya da şu ifadelerle cevap verdi:
“Şu anda tabii alt düzeyde bu görüşmeler söz konusu. Ama biz bu biz 1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız. Bütün bunlar konuşuluyor. Şu anda Savunma Bakanlarımız karşılıklı olarak bu görüşmeleri yapıyorlar. Şimdi Milli Savunma Bakanımız, Amerika Savunma Bakanıyla bir araya gelecek, görüşecekler. Mesafe alacağız diye inanıyorum. Roma’da G20 toplantısında Biden ile biz de bunu tabii konuşacağız. ‘Ne yapıyoruz ne oluyor’ diye soracağız. Hiçbir şekilde Türkiye’nin haklarının yenmesine fırsat vermeyiz.”


‘Seçim zamanında yapılacak’

“Seçimlere daha çok var, bir yıldan fazla zaman var. Ancak muhalefet partilerinde gerek liderlerin söylemlerinde, gerekse sözcülerin açıklamalarında son dönemde bir özgüven artışı hissediliyor. Girdiği bütün seçimleri kazanmış bir lider ve Türkiye’nin en tecrübeli siyasetçisi olarak, muhalefetteki bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar neredeyse iki yıldır hep erken seçim demiyorlar mı? Çok açık net bir gerçek var ortada; ben ‘seçimler zamanında yapılacak, asla geri adım yok’ diyorum. Devlet Bey, aynı şekilde, Haziran 2023’ü söylüyor, ‘seçimler zamanında yapılacak’ diyor. Ama bunlar hala avara kasnak gibi dönüp dönüp duruyorlar. Yok böyle bir şey, olmayacak böyle bir şey. Seçim zamanında yapılacak. Türkiye, seçimlerin zamanında yapılması olayını yaşayacak. O tarih de Haziran 2023’tür” diye cevap verdi.

‘Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla ilgili kararlılığımız da aynı şekilde devam ediyor’

Zengezur Koridoru'nun açılması ile ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, “Programda Bakü yok ama havalimanını inşallah açıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak İlham Aliyev kardeşimle de görüştük. O günkü programda havalimanıyla birlikte oradaki birkaç karayolunun ve tarımla ilgili atılan bazı adımların açılışını da inşallah yapacağız. Zengezur Koridorunun açılmasıyla ilgili kararlılığımız da aynı şekilde devam ediyor. Bu arada bizim mayın tarama araçlarımızdan Azerbaycan’a verdik, veriyoruz. Onlar da çok takdir topladı. Mayın taramada bu araçlar çok çok başarılı oldular. Togo ve Burkina Faso’ya da ikişer tane verdik. Onlar da çok mutlu oldular” diye konuştu.

‘İran, yeni yönetimi de öyle zannediyorum ki bu yanlışı devam ettirmez’

“İran’ın Nahçivan ve Güney Kafkasya sınırında bir askeri hareketliliği söz konusu. İran bir taraftan da Azerbaycan’ın İsrail ile ilişkilerine atıfta bulunuyor. Türkiye’nin Kafkasya’da aktif ve kalıcı aktöre dönüştükten sonra İran’ın bu eylemlerinin bir anlamı var mı ve bu sıcak bir krize dönüşür mü?” sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim şahsen böyle bir beklentim yok. İsrail’in Azerbaycan ile olan ilişkileri nedeniyle İran kalkıp da Azerbaycan’a karşı, Azerbaycan’ı hedef tahtasına koymak gibi bir duruma girmez. Çünkü bugün İran’daki Azeri oranı ortadadır. Bu tabii düşündürür. Öyle kolay değil. Yapılan iş yanlıştır. İran, yeni yönetimi de öyle zannediyorum ki bu yanlışı devam ettirmez” dedi.


 

0 Yorum

Yorum Yap