SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 19:44
Çiftçilere örnek eğitim Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, tarım sektörünün ekonomik değeri yüksek ürünlerinden tıbbi aromatik bitkilerin uluslararası piyasalarda pazarlanabilmesi için eğitim faaliyetlerine başlıyor. Sunduğu projeyle Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazanan belediye, üreticilere ihracat eğitimi verecek. Başkan Demir, projenin kent ekonomisine, sektöre ve üreticilere önemli faydalar sağlayacağını söyledi.
 

Sıra ihracat eğitiminde

Tarımsal üretimin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla 17 ilçede çiftçileri destekleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi, verdiği tohum, malç naylonu ve sulama sistemleri ve bireysel danışmanlık hizmetleriyle yüzleri güldürüyor. Çalışmalarıyla il genelinde sektörün gelişmesine önemli katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de ürünlerin uluslararası piyasalarda pazarlanabilmesi için çiftçilere ihracat eğitimi vermeye hazırlanıyor.

Proje onaylandı

Üretim pazarlama faaliyetlerini kurumsal ve profesyonel düzeye çıkarmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ihracat eğitimlerine tıbbi aromatik bitki yetiştiricileriyle başlayacak. Ürün çeşidini çoğaltarak ihraç etmek isteyen üretici ve işletme sayısını artırmayı amaçlayan daire başkanlığı, hazırladığı Tıbbi Aromatik Bitkilerin İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi Projesi’ni Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’ya sundu. Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında değerlendirilen proje, kabul edilerek onaylandı. 

20 çiftçi katılacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi, projenin startını ise iki gün önce OKA ile imzaladığı sözleşmeyle verdi. Proje kapsamında belediye, katma değer yaklaşımı çerçevesinde 20 üreticiye, 3 günlük eğitim semineri düzenleyecek. Eğitimlerde tıbbi aromatik bitkilerin çeşitlendirilmesi, değer ve tedarik zincirlerinin geliştirilmesi, ticareti ve ekonomiye kazandırılması ile ihracata yönelik üretim teknik ve teknolojileri konuları ele alınacak.


Samsun Büyükşehir Başkanı Mustafa Demir

Önemli faydalar sağlayacak

Tıbbi Aromatik Bitkilerin İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Büyükşehir Başkanı Mustafa Demir, çiftçi seminerlerinin yakında başlayacağını söyledi. Projenin kent ekonomisine, sektöre ve üreticilere önemli faydalar sağlayacağını ifade eden Başkan Demir, “Bugüne kadar yürüttüğümüz projelerle ilimizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, kurutulması ve yaygınlaşmasında önemli aşama kaydettik. Bundan sonraki süreç, ilimiz ürünlerinin katma değeri yüksek bir şekilde uluslararası pazarlarda hak ettiği yeri almasıdır. Bunun gerçekleşebilmesi için ihracata yönelik olarak neler yapılabileceği konusunda çiftçilerimiz, uzmanlar tarafından bilgilendirilecek. Projede görev almayı çok önemsiyoruz. İnşallah ihracatçı işletme sayısı, ürün miktarı ve kilogram başına düşen değeri artacak. Ayrıca projede iş birliği yapan kuruluşlar arasında ortaya çıkacak sinerji, benzer çalışmalarda da ilgi ve katılımı tetikleyecek. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

0 Yorum

Yorum Yap