• Samsun
  • Son Güncelleme 02:40
Çarşamba 8 köşe kasket avuç içine sığdı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Çarşamba ilçesinin simge ürünlerinden biri olan 8 köşe kasketin, ev hanımları tarafından üretilen minyatür hali ilgi görüyor. Avuç içine sığan minyatür 8 köşe kasket hediyelik ürün olarak veriliyor.

Samsun’da 600 üyesi olan Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen, Çarşamba İlçesi'ne özgü 8 köşe kasketi 2013'te orijinaline uygun şekilde minyatür olarak tasarladı.

2015'te ise Türk Patent Enstitüsü'ne başvurup tasarım tescil belgesi alındı sonrasında ise İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde açılan kursa katılan ev hanımları minyatür 8 köşe kasket yapımını öğrendi.

Dernek binasında bulunan atölyede orijinal boyutta ve minyatür halde 8 köşe kasket üreten ev hanımları 5 yıldır üretime devam ediyor.

8 köşe kasket

Büyük ilgi görüyor

Kentteki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri hediyelik ürün olarak verilmek üzere ev hanımlarının ürettiği minyatür 8 köşe kasketi alıyor. Dernek üyesi ev hanımları ise kendilerine verilecek destek ile hediyelik ürün olarak ilgi gören minyatür 8 köşe kasketin seri üretimini yapıp kalıcı bir iş haline getirmek istiyor.

8 köşe kasket
Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen


İlçenin simge ürünlerinden biri

29 santimetre çaplı olarak üretilen 8 köşe kasketi 8 santimetre çaplı olarak minyatür hale dönüştürdüklerini dile getiren Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen, “8 köşe kasket ilçemizin simge ürünlerinden bir tanesi. İlçemiz de özellikle yaşlılarımız bu kasketi hala günlük giyimlerinde kullanmaya devam ediyor.

8 köşe kasket

Bizim yöresel kültürümüzün bir parçası. Biz de yaptığımız çalışma ile bu ürünü minyatür halde üretmeye karar verdik ve bunu başardık. Tasarım tescil belgesini alarak farklı bir boyuta taşıdık. Derneğimiz üyesi ev hanımlarına bu ürünü dikmeyi öğrettik. Talep doğrultusunda minyatür 8 köşe kasketi üretmeyi sürdürüyoruz” dedi.



‘Ev hanımları için iş fırsatı’

Minyatür 8 köşe kasketin seri üretimini yaparak daha çok kişiye ulaştırmak istediklerini dile getiren Şen, “Kentimizdeki kamu kurumlarımızdan hediye olarak verilmek üzere bizden 8 köşe kasket alıyorlar onlar için üretim yapıyoruz.

8 köşe kasket

Ancak biz bunu ev hanımlarımız için bir iş olacak hale getirme istiyoruz. Bu noktada da destek bekliyoruz. Biz bu ürünü ev hanımlarımızın çalışma hayatına katılmalarını sağlayacak bir araç, bir iş fırsatı olarak görüyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Bunun dışında özellikle dışarıdan kentimize ilçemize gelen misafirlerimiz 8 köşe kasketin minyatür haline ilgi gösteriyorlar. Minyatür kasketlerimiz masa üzerlerinde dekoratif olarak kullanılabilir, araç süsü olabilir, anahtarlık olabilir, nikah şekeri olarak kullanılabilir.”

çarşamba 8 köşe

 

0 Yorum

Yorum Yap