• Samsun
  • Son Güncelleme 01:21
Büyükşehir Belediyesi elektrik üretecek Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Büyükşehir Belediyesi, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuracak. Santral ile ilgili süreç tamamlandı.

Alt ve üst yapı hizmetlerindeki yüksek elektrik giderlerini düşürmek için harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretecek. Proje çalışmalarında son aşamaya gelen Büyükşehir Belediyesi, GES yatırımında ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.

Ladik ilçesi’nin Büyükalan mahallesinde belediyeye ait 849 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak Güneş Enerji Santrali, 45 megavat güce sahip olacak. 127 bin 259 adet güneş paneli yerleştirilecek. Saha uygulama projesine ilişkin yasal prosedürleri yerine getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi, İmar ve Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) dahil gerekli tüm izinleri aldı.

Santralin kurulacağı bölgede Samsun Büyükşehir Belediyesi, doğaya zarar vermemek için ağaçlık ve çalılık olan yerleri proje kapsamı dışında bıraktı. Ayrıca Toprak Koruma Projesi hazırlayarak çit sınırını parsel sınırından 5 metre içeriye çekti.

Mustafa Demir

Güneş panellerinin yerleştirilip bağlantıların yapılmasının ardından santrali hizmete sunacak belediye, üreteceği elektriği 20 km uzaklıktaki Ladik Trafo Merkezi’nden sisteme verecek. Bunun içinde hazırlanan Enerji Nakil Hattı Projesi’nin çizimleri de tamamlandı.

İhalesi bu yıl yapılacak GES projesi yıl sonuna kadar bitirilecek. Böylelikle Büyükşehir Belediyesi, abonelerinin tüketiminin tamamını, SASKİ abonelerinin ise büyük bir kısmının maliyetini bu projeden karşılayacak.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, GES yatırımında ihale aşamasına geldiklerini söyledi. Başkan Demir, “17 ilçede Samsun halkına hizmet sunan belediyemizin tüm birimleriyle birlikte toplam yıllık enerji gideri 130 milyon TL.

 Görseli SASKİ’nin enerji yükü azalacak

Enerji giderimizin ağırlıklı kısmını SASKİ oluşturuyor. Enerji giderimizi düşürerek önemli miktarda tasarruf yapabilmek için yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik üreteceğiz. Bunun için ciddi bir proje hazırladık” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap