SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:29
Balıkçıların umudu ‘çaça’ balığı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Balıkçılar çaça balığı avına yöneldi. Samsun'da balık unu, yağı ve yemi olarak fabrikalarda işlenen çaça avına yaklaşık iki ay erken başlandı.

Samsun'da balıkçılar çaça balığı avcılığına bu yıl yaklaşık iki ay önce başladı. Denizlerle av yasağının 15 Nisan’da başlayacak olmasına rağmen Samsun'da balıkçılar, her yıl av kapsamında bulunmayan çaça balığını 15 Mayıs'a kadar avlayabiliyor. Ancak kentteki bazı balıkçılar çaça avına bu yıl 15 Nisan'dan önce başladı.


Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç

‘Kar suyu nedeniyle balık sürüleri dağınık halde’

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç,  Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığının şuan 8 derece civarında olduğunu belirterek “Kar yağışı ile birlikte kar suları akar sularla denize ulaştı. Bu nedenle kıyılar daha soğuk açık ise sıcak. Bu nedenle balık sürüleri şuan dağınık durumda. Karayel ile birlikte denizin iyi bir karışması lazım. Her yıl bu dönemlerde bu durum oluyor. Bu zamanda balık biraz az oluyor” dedi.



Hamsi avı Gürcistan, Abhazya ve batıda İğneada’da devam ediyor

Malkoç, Karadeniz’de Gürcistan, Abhazya ve batıda İğneada’da hamsi avının az da olsa devam ettiğini söyleyerek “Sinop’ta İstavrit ve Mezgit, Trabzon’da yine istavrit avı devam ediyor. Bizim trollerimiz az da olsa mezgit avına gidiyorlar. İki haftadır gemilerimiz az da olsa Yakakent tarafında çaça balığı avına da başladı. Elimizde bir şey olmayınca mecbur çaça avına başladık. 15 Marttan sonra çaça avcılığı çok hareketlenir zaten. Olursa çaça kurtaracak bizi beklediğimiz bu” diye konuştu.



15 Mayıs’a kadar sadece Samsun’da izin veriliyor

Çaça balığının balık unu, balık yağı ve balık yemi sanayinde kullanıldığını dile getiren Malkoç, “Çiftlik balıklarının yemi bundan sağlanıyor. Karadeniz'de 15-Nisan-15 Mayıs tarihlerinde de sadece Samsun'da çaça avcılığına izin veriliyor” dedi. 


 

0 Yorum

Yorum Yap