SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:53
Bakan Kurum, Samsun’daki o projeye dikkat çekti Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’nin ilk sıfır atık sanayi siteleri olan Konya’da 2 bin 690 dükkâna sahip motorlu sanayi sitesinin ve Samsun’da bin 526 iş yeri kapasiteli İlkadım Toybelen Sanayi Sitesi'nin temellerini attık. Tüm yeni sanayi alanlarımızda güneş panelleri yer alacak, atık getirme merkezi olacak” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu ve TÜBİTAK Ortak Girişimi ile düzenlenen TÜBİTAK Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Sanal Konferansı'na katıldı. Konferansta konuşan Bakan Kurum, müsilaj sorunu ortaya çıkmadan önce denizlerin temizlenmesi için çalışma başlatıldığını ve bu kapsamda devam eden çalışmalar neticesinde Marmara Denizi’nde bir daha müsilaj sorunu ile karşılaşılmayacağını söyledi.

Haziran ayında 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandığını hatırlatan Bakan Kurum, “Kısa, orta ve uzun vadede eylemlerimizi belirledik. Geçen ay yaptığımız Koordinasyon Kurulu toplantımızda da bu kısa, orta ve uzun vadeli faaliyetlerimizi içeren Bütünleşik Stratejik Planımızı 18 stratejik hedef, 43 ana faaliyet, 132 alt faaliyetle ortaya koyduk. Stratejik planımızı 168 kurum temsilcimizle, 300’den fazla katılımcıyla çalıştay ve toplantılar düzenleyerek hazırladık” dedi.

‘Şehirlerdeki karbon gazı üretim miktarı azalacak’

Yeşil kalkınma devriminin gerektiği yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile tüm sanayi bölgelerinin sıfır atığa geçmesi yönünde ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, “Türkiye’nin ilk sıfır atık sanayi siteleri olan Konya’da 2 bin 690 dükkâna sahip motorlu sanayi sitesinin ve Samsun’da bin 526 iş yeri kapasiteli İlkadım Toybelen Sanayi Sitesi'nin temellerini attık. Tüm yeni sanayi alanlarımızda güneş panelleri yer alacak, atık getirme merkezi olacak. Arıtılmış atıksularını yeniden kullanan, kendi elektriğini üreten, atık yağını toplayan, yeşil etiket sahibi tesisler olacak. Şehirlerdeki karbon gazı üretim miktarı azalacak. İnsan sağlığı açısından sanayicilerimize daha sağlıklı, çevreye saygılı, iklim dostu bir çalışma ortamı sunmuş olacağız” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Önümüzdeki süreçte sanayi tesislerinin iklim ve çevre dostu üretim yapmalarına yönelik ilave tedbir ve teşvikleri de artıracağız. Bizim temel hedefimiz yeşil dönüşüm çerçevesinde tüm sanayi bölgelerimizi sıfır atığa uyumlu, yeşil kalkınma hedefimize uygun hale getirmektir. Ortak hedefimiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla, organize sanayi bölgelerimizle, üniversitelerimizle, iş adamlarımızla tüm organize sanayi bölgelerini yeşil OSB’ye dönüştürmektir.”


 

0 Yorum

Yorum Yap