SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 05:04
Bağışıklığı güçlendirmek isterken kilo almayın Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirterek “Bağışıklık sistemini güçlendirmek isterken kilo almayın” dedi.

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler grip, nezle salgınlarının en çok yaşandığı dönemler oluyor. Bu dönemde ya bağışıklığın güçlendirilmesi amacıyla yapılan detokslar ya da akşam atıştırmalıkları ile bağışıklık sistemini güçlendirme çabaları bir yandan da kilo kontrolünün kaybedilmesine neden olabiliyor.

Samsun’da bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, bu dönemde doğru beslenme şekli ile ilgili bilgi vererek “Düşük kalori içeren diyetler, tek tip beslenme şekli metabolizmayı yavaşlatabileceği gibi bağışıklık sistemini düşürebilir. Yeterli ve dengeli beslenme kavramı bu dönemde daha çok önem kazanıyor. Soğuk havalarda karbonhidrat ve yağlı besinlere olan istek artabiliyor. Düşük kalorili beslenmeyelim tabi ama gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden de kaçınalım. Havaların erken kararması ve daha çok evde vakit geçirmeye başlamamız ile birlikte tatlı ihtiyacımızda da bir artış gerçekleşebiliyor. Artan tatlı ihtiyacını meyve ile karşılamaya çalışın. Günlük 5-6 porsiyon meyve sebze tüketin ve tükettiğiniz meyve sebzelerin rengarenk olmasına özen gösterin” dedi.

Diyetisyen Cemre Balkan, bu dönemde güneşten fazla yararlanılamaması nedeniyle vücutta D vitamini eksikliğinin meydana gelebileceğine dikkat çekerek “Mutlaka kontrollerinizi yaptırın ve gerekli ise takviye ile destekleyin. D vitamini eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, depresyon gerçekleşebiliyor. Soğuk havalarda canınız sıcak bir şeyler çekebilir. Çorba sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek olsun; üstelik tüketemediğiniz sebzeleri çorba içerisine katarak tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.
 
Çok kullanılan baharatlara da değinen Balkan, “Tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlara beslenmenizde yer verin. Antienflamatuar özellikleri ile vücuttaki inflamasyon azalmasına yardımcı olarak bağışıklık güçlendirici etkide de bulunurlar. Zencefilin mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıcı etkisi de bulunmakta. Aromaları sayesinde de kışın çaylarınızda kullanabilirsiniz; tarçın tatlı istediğine iyi gelecektir. Bu dönemde sıcak bir şeyler içme ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise tatlı içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi çaylar tüketebilirsiniz” diye konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap