SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 12:29
Bafra’da Asırlardır Süren Gelenek Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un Bafra İlçesinde asırlardır köprüden geçme geleneği yaşatılıyor. Gelin ve damatlar Çetinkaya köprüsünden geçmenin kendilerine uğur getireceğine inanıyor. Bu gelenek dolayısıyla Çetinkaya köprüsü “gelin köprüsü” olarak da anılıyor.

Cumhuriyet tarihinin ilçedeki ilk büyük eserlerinden biri olan köprü geçtiğimiz yıllarda aslına uygun restore edildi. Köprüden geçme geleneğini sürdürmek isteyenlerin akınına uğrayan köprü dış çekim yaptırmak isteyen gelin ve damatlarında tercihleri arasında yer alıyor.

Bafra’ya yolu düşenlerde meşhur köprüde öz çekim yapmadan dönmüyor.

Yörede "Gelin Köprüsü" olarak da adlandırılan Çetinkaya Köprüsü, geçmişte yaşanan acıklı hikayesi dolayısıyla türkülere bile konu olmuş.Neşet Ertaş, "Köprüden geçti gelin" türküsünü bu köprüden esinlenerek kaleme almış ve seslendirmiş. Neşet Ertaş'ın yazdığı ve söylediği "Köprüden geçti gelin" türküsünün hikayesi ise oldukça acı.

Köprünün üzerinden gelin alayı geçerken atların uçan bir kartaldan ürkmesi ve köprünün yıkılarak gelin ve gelin alayının nehirde boğularak can vermesi üzerine 'Köprüden Geçti Gelin' türküsü yazılmıştır. Çetinkaya Köprüsü'nde, yaşanan acı olayın ardından gelin alayı geleneği günümüzde de halen devam etmektedir.

 

0 Yorum

Yorum Yap