SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 21:55
Bafra Zembili kandıra otu ve mısır somağından orta çıkan miras Görseli
SAMSUN

Bafra Zembili, Samsun’un 23 Mart 2016 tarihinde belgelenen coğrafi işaretli ürünü.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Bafra Zembili : Kandıra otu ve mısır somağından ortaya çıkan kültürel miras.

Kızılırmak Deltasının bereketli topraklarında kındıra otu ile mısır somağını koruyan mısır yeleğinin dantel misali ilmek ilmek örülmesiyle ortaya çıkar Bafra zembili. Hasır zembillere göre çok daha ince yapılı ve bitkisel örücülüğün en güzel örneklerinden. Bafra Zembili üretimi, bölgeye özgü zembil örme sanatını geliştirirken aynı zamanda bu ürünü bölgenin kültürel mirası haline getirdi.

Bafra zembili, hem servis ve sunum tepsisi olarak kullanılırken hem de hediyelik eşya olarak tercih ediliyor. Bu kültürel mirasa sepet deyip geçmemek lazım.

Bafra Zembili

Yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor

Kızılırmak Deltasının bereketli topraklarında biten ince uzun yapraklarının kenarları keskin, ucu diken gibi, koyu renkli bir çeşit çayır otu olan kındıra ile mısır somağını dış etkilerden koruyan mısır yeleğinin dantel misali ilmek ilmek örülmesiyle ortaya çıkan Bafra Zembili, yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor.

Genellikle hayvan yiyeceği olarak kullanılan mısır yaprağı ve kındıranın, böylesine güzel bir ürüne dönüştürerek dünyaya tanıtan Bafralılar, büyük emek ve sabırla kültürlerini tanıtıyor

0 Yorum

Yorum Yap