SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:10
Avrupa, Japonya, Kore, Çin’e gönderiliyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz’den avlanan hamsi, deniz salyangozu gibi balık ürünleri ile yetiştiricilik yolu ile elde edilen Türk somonu, alabalık ve levrek gibi su ürünlerinin Samsun’da bulunan 9 adet su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde ileri işlemeye tabi tutulup AB ülkeleri, Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelere ihraç ediliyor. İhraç edilen bu su ürünlerinden kente yıllık 25-30 milyon Dolar döviz girdisi sağlanıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’un su ürünleri konusunda stratejik konumu, limanları, balıkçı barınakları, modern balıkçı tekneleri, kalifiye elemanları, baraj gölleri, doğal balık gölleri ile bölgenin temsilcisi konumunda olduğunu söyledi. Kentin sahip olduğu altyapı, işleme, depolama ve aracılık hizmetleri bakımından da önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Sağlam, “Karadeniz’e 210 kilometre kıyısı olması ve aynı zamanda baraj gölleri, lagün gölleri ve akarsular gibi iç sularının fazla olması yönünden hem deniz hem de iç su balıkçılığı bakımından da önemli bir konuma sahiptir” dedi.



Samsun’un deniz su ürünleri avcılığı yanında, iç su ürünleri avcılığı açısından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Sağlam, “Karadeniz’de başta hamsi, mezgit, tekir, istavrit gibi deniz balıklarının yanında su ürünleri yetiştiricilik sektörünün yem ham maddesini önemli ölçüde karşılayan çaça avcılığı bakımından da önemli bir potansiyele sahiptir. İç sularımızda ise başta sazan olmak üzere sudak, yayın, turna gibi iç su balıkları avcılıkları yapılmaktadır. İlimiz önemli iç sularından olan Kızılırmak Deltasında bulunan lagün gölleri çevresi ile Yeşilırmak Deltasında bulunan lagün çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeline mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile elde edilen tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir” diye konuştu.



Samsun’da 2021 yılında avcılık yoluyla 42 bin 843 ton, yetiştiricilik yoluyla 10 bin 780 ton olmak üzere toplam 53 bin 623 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini dile getiren Sağlam, “Avcılığın çok büyük bir kısmı deniz avcılığından sağlanmaktadır. Avcılığa bakıldığında Türkiye’de avcılık yoluyla elde edilen miktarın önemli bir kısmının Samsun’dan sağlandığı görülmektedir. Karadeniz de balıkçılığın en yoğun olduğu ilimizde, ülkemizin en iyi balık hallerinden biri mevcut olup, ilimiz genelinden ve diğer birçok ilden avlanan balıkların satışları Samsun Balık Halinden yapılmaktadır” diye konuştu.



‘AB Ülkeleri, Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelere ihraç ediliyor’

Sağlam, ayrıca Karadeniz’den avlanan hamsi, deniz salyangozu gibi balık ürünleri ile yetiştiricilik yolu ile elde edilen Türk somonu, alabalık ve levrek gibi su ürünlerinin Samsun’da bulunan 9 adet su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde ileri işlemeye tabi tutulup katma değer katılarak AB Ülkeleri, Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelere ihraç edildiğini söyleyerek “İhraç edilen bu su ürünlerinden ilimize yıllık 25-30 milyon Dolar döviz girdisi sağlanmaktadır. Samsun’da su ürünleri yetiştiriciliği konusunda da ülkemiz genelinde önemli bir konuma sahiptir. İlimiz yaklaşık 20.000 ton/yıl proje kapasiteli 37 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Fiili su ürünleri yetiştiricilik kapasitemiz son dönemde ciddi artışlar göstermiş olup, 2020 yılında ülke genelinde altıncı sırada yer almıştır. Deniz ve okyanuslardaki su ürünleri stoklarının azalmasına bağlı olarak bu açık su ürünleri yetiştiriciliği ile kapatılmaya çalışmakta olup, son yıllarda bu paralelde su ürünleri yetiştiriciliği artış göstermiştir. Samsun İlimizde 2000 yılında su ürünleri yetiştiricilik proje kapasitemiz 2.000 ton/yıl civarında iken 2022 itibarı ile 20.000 ton/yıl kapasiteye ulaşmıştır” şeklinde konuştu.


 

 

0 Yorum

Yorum Yap