SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 18:18
Asırlık çivisiz camide 05.19’u gösteren saat işlemesinin gizemli sırrı Görseli
SAMSUN

Asırlık çivisiz ahşap camide kök boyalarla yapılmış süslemeler içinde yer alan ve 05.19’u gösteren saat işlemesinin sırrı hala çözülemedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Asırlık çivisiz caminin gizemli sırrı.

Kavak ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Bekdemir Mahallesi’nde bulunan 4 asırlık tarihi ahşap Bekdemir Cami zamana meydan okuyarak yüzyıllardır ayakta durmayı başardı. Bekdemir Cami ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Yapım tekniği ve özellikleri ile vatandaşların yanı sıra birçok bilim insanının da dikkatini çekiyor.


Asırlık çivisiz cami zamana meydan okuyor

4 asırlık cami, çivi kullanılmadan ahşap yığma (çantı) tekniği ile inşa edildi. 50 kişi kapasiteli caminin yapımında meşe ağacı kullanıldı. Caminin yapım tarihine ilişkin net bir bilgi bulunmazken, yapılan araştırmada 2 katlı caminin alt katının 400 yıl üst katının ise 395 yıl önce yapıldığı belirlendi. Caminin şuan bulunduğu yere ise 1876 yılında nakledildiği ifade edildi.



‘Süslemeleri dikkat çekiyor’

Caminin süslemelerinde ise birçok dikkat çeken motif bulunuyor. Mihrap kısmında Anadolu’da bereket sembolü olarak gösterilen yanında bıçak bulunan dilimlenmiş karpuz motifi yer alıyor. Yine süslemelerde üzüm, üzerinde çiçek demeti ile resmedilmiş boynuz, istiridye, perde ve kandil gibi motifler bulunuyor.



’05.19’u gösteren saat işlemesinin sırrı çözülemedi’

Caminin mihrap duvarında ise madalyonlar içinde üçü mihrap duvarının sağında dördü de solunda olmak üzere Arapça Kufi tarzda Allah, Hz. Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali yazıyor.

Ayrıca hemen yanlarında 05.19’u gösteren bir de saat işlemesi yer alıyor. Madalyon içindeki saat süslemesi ise gizemini koruyor. Saat işlemesinde neden 05.19’un belirtildiği ile ilgili ise bir bilgi bulunmuyor.

Bu nedenle pek çok var sayımda bulunuluyor. Camilerde rastlanılmayan saat işlemesinin ve üzerindeki 05.19 vaktinin ne anlama geldiği ise hem bilim insanları hem de vatandaşlar tarafından merak konusu oluyor.


‘Ekinoks tarihinde gün doğumu ve gün batımı saatiyle aynı’
 

Asırlık çivisiz Bekdemir Cami’nin konu edildiği bir bilimsel makalede ise Sanat Tarihçisi Esat Gümüş, tarafından 05.19’u gösteren saat işlemesi ile ilgili dikkat çeken bir yorum yapıldı.

Araştırma tezinde Samsun’da ekinoks 23 Eylül (gün eşitliği) tarihinin gün dönümü sabah 05.19, akşam da 17.09 olduğuna dikkat çekildi. İşlemeleri yapan Nakkaş Said’in bilerek mi bu saati verdiğinin ise bilinmediği belirtildi.

‘Korunabilmiş en güzel örneklerinden’

Araştırmada ayrıca Asırlık çivisiz Bekdemir Cami’nin Samsun’da ahşap camilerin korunabilmiş en güzel örneklerinden olduğu belirtildi. Yapının süslemelerindeki zenginlik ve döneminin üslup özelliklerinin yansıtmasının caminin önemini artırdığı ifade edildi.

0 Yorum

Yorum Yap