SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 13:02
740 defa 112’yi aradı, hakkında 65 ayrı dava açıldı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da 112 Acil Çağrı Merkezi’ni 740 defa arayarak çalışan personele hakaret eden bir kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan şikayetler sonucunda 65 ayrı dava açıldı. Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emin Demir, şahsa daha önce 2 defa idari para cezası uygulandığını belirterek açılan 65 ayrı davada cezası alması halinde Türkiye’de emsal niteliğinde olacağını söyledi.

Samsun’da 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz ve asılsız şekilde arayarak meşgul eden kişiler hakkında hem idari para cezası uygulanırken hem de Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunuluyor. Bu kapsamda Valilik tarafından, 2022 yılının ilk 6 ayında 112’ye gereksiz ve asılsız şekilde arayan 44 kişiye toplam 24 bin 684 lira para cezası uygulandı. Ayrıca devlet büyüklerine hakaret eden 2 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Öte yandan 2021 yılı başından 2022 yılı Mart ayına kadar gereksiz ve asılsız ihbarda bulunarak 740 defa arayan ve çalışan personele hakaret eden bir kişi ile ilgili 65 personel tarafından Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunuldu. Adli işlemler sonrasında şahıs hakkında 65 ayrı dava açıldı ve 112’de her davaya kurumsal olarak müdahil oldu.  Bu şahsa davalar öncesinde 2 defa da idari para cezası uygulandığı belirtildi.


Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emin Demir

‘ilk 6 ayda 745 bin çağrı geldi’


Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emin Demir, 112’ye gelen çağrılar asılsız ve gereksiz çağrılarla ilgili uygulanan işlemler hakkında bulgu verdi. 2022 yılının ilk 6 ayında 745 bin çağrı geldiği söyleyerek “112 Acil Çağrı Merkezi vatandaşımızın hayatını, can ve mal güvenliğini olumsuz etkileyen olayların çözümü için kurulmuş bir kuruluş. 7 tane paydaş kuruluşumuz var. Bunlara gelen acil çağrılar tek çatı altında toplandı. Daha etkin, verimli, hızlı ve daha koordineli bir şekilde vatandaşımızın sorununu ortadan kaldırmak için devletçe el birliği ile 7/24 çalışmaktayız. Biz vatandaşlarımıza asla ‘112’yi aramayın’ demiyoruz tam tersine vatandaşımızın mal ve can güvenliğini olumsuz etkileyen bir olay olması durumlarda kesinlikle ‘112’yi arayın’ diyoruz. 112’ye vatandaşımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren çağrıların dışında kayda değer olmayan çağrılar maalesef geliyor. Bunların olmaması lazım” diye konuştu.
 



‘112 ihtiyaç halinde aranmalı’

Demir, insanların çok değişik gerekçelerle 112 çağrı merkezini gereksiz şekilde arayabildiğini belirterek “Vatandaşın telefonu arıza yapıyor, ücretsiz olduğu için 112’yi arıyor. Yine çocuklar 112’yi arayabiliyor. Yaşadığı sorunda ilgili kurumlardan muhatap bulamayınca ‘Hiç olmazsa 112’yi arayım’ diyor. 
Vatandaşın canını ve malını ilgilendirmeyen konular da bize iletilmiş oluyor.

Samsunumuz çağrı merkezinin işleyişi noktasında kurumsallaşmış ilklerde yer alıyor. İyi bir noktadayız. Kayda değer olmayan çağrıların oranını azaltmak için mücadele veriyoruz. 112 ihtiyaç halinde aranmalı” dedi.


‘Devam etmesi halinde ceza katlanarak uygulanıyor’
 

112’yi gereksiz şekilde arayan yada asılsız ihbarlarda bulunan kişilerle ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını ifade eden Demir, “Bu konuda da çok sabırlı davranıyoruz. Eğer Valiliğimiz tarafından bu konu ile ilgili idari para cezası verilmişse vatandaşımıza 1,2,10 arama ile verilmemiştir mümkün değil. Biz kayda değer olmayan çağrıların sayısı 10’u aştığı zaman kendilerini arıyoruz bizzat. Kalite koordinasyon birimimizdeki görevlilerimiz arıyor ve görüşme yapıyoruz.

Kayda değer olmayan çağrıların devam etmesi durumunda idari para cezası uygulayacağımızı söylüyoruz. Vatandaş eğer ısrar edip can ve mal güvenliğini tehdit eden konuların dışında aramalarına devam ederse Valiliğimiz tarafından idari para cezası uyguluyoruz. 1’inci ceza yazılışında 561 TL idari para cezası uygulanıyor eğer devam edilirse sonraki süreçte para cezası katlanarak uygulanıyor. Devam etmesi halinde ise adli işlem uygulanması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.
 

Çocuğunun evine gitmek için hasta numarası yapıp ambulans çağırdı

Samsun 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emin Demir, içeriğine göre gelen tek çağrı hakkında da işlem başlattıklarını söyleyerek “Kar felaketinde bir olay yaşadık.  Vatandaşımızın sağlık problemi aslında yok bin bir numaralar yaparak ambulansımızı Samsun’a 65 kilometre uzaklıktaki noktaya gitmesini sağlıyor. Ondan sonra ilçe merkezine geldiğinde kırmızı ışıklarda dururken ambulanstan inip kaçıyor.

Bu kişiye direk idari para cezası uyguluyoruz. Bir kez daha yapmasını bekleyemeyiz. Bu artık direk 112’yi kötüye kullanıp çağrı merkezinin amaçları doğrultusunda olmayan devleti zarara artacak bir işe girmiş oluyor. Bakıyorsunuz ki adam çocuğunun evine gelmek için bahane uydurmuş hastalık falan yokmuş. Olağanüstü dönemlerde bu tarz kötüye kullanan vatandaşlarımız olmuyor değil. 1 milyon 600 bin tane vatandaşımız yaşıyor samsunda bu tarz durumlara neden olan kişi sayısı da 3’ü geçmiyor” şeklinde konuştu.

‘6 ayda 44 kişiye idari para cezası uygulandı’

Demir, 2022’nin ilk 6 ayında 112’yi gereksiz şekilde arayan yada asılsız ihbarda bulunan 44 kişiye toplam 24 bin 684 lira para cezasının Valilik tarafından uygulandığını ifade ederek “Ayrıca devlet büyüklerimize hakaret eden 2 kişi hakkında da cumhuriyet savcılığına şikayette bulunduk” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

 


’65 ayrı dava açıldı’

“Ayrıca çağrı merkezimizi yaklaşık 740 kere arayarak küfür eden bir vatandaşımız vardı. Bu vatandaşımıza da Cumhuriyet Savcılığımıza şikayet ettik ve hakkında 65 ayrı dava açıldı. 2021’in başından 2022’nin Mart ayına kadar 740 kere arayarak 65 farklı personele ağza alınmayacak hakaret ve küfürler etmişti. 2022 yılında bu kişi hakkında işlem yapıldı. Savcılığa yapılan şikayetler dava aşamasına geldi. Hakkında 65 ayrı dava açıldı. 65 personelimiz de konu ile alakalı Cumhuriyet Savcılığı’nın belirlediği polis merkezimize giderek ifadelerini verdiler. Ben bu kişinin ceza almasını istiyorum. Türkiye’de örnek teşkil etmesi gerekir. Biz 112 boyutuyla ilgili 65 davaya müşterek olduk zaten. Burada personelimiz şikayetçi oldular biz de iştirakçiyiz. Bu kişiye daha önce iki kez idari para cezası uygulamıştı. Eğer bu kişi bu davalardan ceza alırsa Türkiye Cumhuriyeti’nde emsal olacak.”

 

‘İhtiyacı olan bir başka kişiyi engelliyor’
 

112 gereksiz arayan yada asılsız ihbarda bulunan kişilerin bu sırada ihtiyacı olan bir başka kişiyi engellediklerini bilmeleri gerektiğini dile getiren Demir, “Bu şekilde siz görevlileri engelliyorsunuz ve insanların hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Bu ihtimal de var. 112 kesinlikle aranmalı ama can ve mal güvenliğimiz tehlikeye girdiğinde aranmalı. Her kayda değer olmayan aramanın bir başka vatandaşımızın can sağlığı ya da malının tehlikeye girmesine sebebiyet vereceğini düşünmemiz lazım. Burası hepimizin kurumu herkes 112’yi arayabilir. Şuan kayda değer olmayan çağrı oranımız yüzde 74 civarında. Yılbaşına kadar hedefimiz yüzde 40’ın altına inmek. Lütfen herkes bu tarz kayda değer olmayan çağrılar yapan kişileri uyaralım. 112 Acil Çağrı Merkezi hepimize lazım” şeklinde konuştu.  







 

0 Yorum

Yorum Yap