• Samsun
  • Son Güncelleme 00:34
530 eski eşyayı bir araya getirip ‘köy müzesi’ kurdular Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un en önemli turizm çekim noktalarından biri olan Nebiyan Dağı eteklerinde bulunan Kösedik Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Atalar’ın 15 yıl önce ailesi ve yakınlarından topladığı eski eşyalarla oluşturduğu köy müzesini yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Ondokumayıs ilçesi Kösedik Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Mehmet Atalar, 15 yıl önce köy kahvehanesini bir müzeye dönüştürmeye karar verdi. Babasına ait olan kahvehaneyi kapatarak mahallede yaşayanlardan ellerinde bulunan eski eşya ve aletleri toplamaya başladı. Zaman geçtikçe çevre mahallelerde bulunan vatandaşlar da bu çalışmaya katıldı.



Aralarında 1974 model bir otomobil,  eski tüfek, mühür, elektronik eşya, tarım araçları, el aletleri, eski para, tabak, gaz lambası, toprak küp, tabanca, plak, kaset gibi 530 adet eski eşya ve alet toplandı. Bağışlanan eşyalar tek tek kayıt altına aldı. Mehmet Atalar kurduğu müzeyi ve yaşadığı bölgeyi eşi Fatma ve kızı Cansu Atalar ile birlikte insanlara tanıtmak için çalıştı.

Gelen ziyaretçiler burada çay içerken bir yandan da sergilenen alet ve eşyalara bakıp bilgi alıyor. Nebiyan Dağı’na gelen yerli ve yabancı turistler yok güzergahında bulunan bu müzeyi ziyaret etmeden geçmiyor.



‘Gençler ilk defa görüyor’

‘Kibar’ lakabıyla tanınan Mehmet Atalar, müzeye gelen gençlerin birçok eşyayı ilk defa gördüklerini belirterek “Buranın kurulması için hepimiz çok emek verdik. Sergilenen eski eşyalar ve aletler tek tek herkesin katkısıyla bir araya getirildi. Bugün buraya gelen ziyaretçilerimiz duygulanıyor. Özellikle gençler isimlerini bile bilmedikleri birçok eşyayı görüyorlar. Yaşlıların ise geçmiş hatıraları canlanıyor. Biz de çok mutlu oluyoruz. İnsanlar buraya çok sevdiler benimsediler. Nebiyan Dağı’na giden turlar da burayı ziyaret ediyorlar. Hem mahallemize hem de bölgemize katkı verdiğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.



‘Gördüklerinde duygusal anlar yaşıyorlar’

Cansu Atalar ise, ziyaretçilerin sergilenen eşyaları gördüklerinde çok şaşırdıklarını söyleyerek "Ziyaret edenler eşyaları gördüklerinde geçmişe gidiyorlar. Yaşadıkları akıllarına geliyorlar, duygusal anlar yaşıyorlar. İşkence isimli bir aletimiz var. Bu alette meyvelerin suları sıkılıyor ve elde edilen ürün ile pekmezler yapılıyor. Birçok insan bu aleti ilk kez görüyorlar.

Buradaki bütün eşyaların toplanmasında komşularımız tanıdıklarımız, akrabalarımız yardımcı oldu. Hep beraber bu eski eşyaları biraya getirdik. Geçmişi burada unutmuyoruz ve unutturmuyoruz en önemlisi de bu sence. Buradaki eşyaların büyük kısmı insanların zor dönemlerinden geçerken kullandıkları eşyalar. Buraya gelip bir çok insanlan bize bu nedenle teşekkür ediyorlar” diye konuştu.



‘Yerli ve yabancı turistler geliyor’

Muammer Atalar ise Gelen yerli ve yabancı turistlerin Nebiyan Dağı’na çıkmadan önce müzeye geldiklerini belirterek “Burada köy kültürüne güzel bir katkıda bulunuldu. Burada çok kıymetli eşyalar sergileniyor. Benim altında ders çalıştığım idare lambası var burada. Öğrencilere hep bu lambayı gösteriyorum. Gençler geçmişte insanların nerelerden bu günlere geldiğini de eşyalarla göstermiş oluyoruz.

Bu bölge turizm anlamında bir çekim noktası oldu. Ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını görüyoruz. Turlarla ziyaretçiler bu bölgeye geliyorlar, kamp yapmak için öğrenciler geliyorlar” şeklinde konuştu.





 

0 Yorum

Yorum Yap