• Samsun
  • Son Güncelleme 07:53
496 bin 100 TL para cezası verildi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, su ürünleri denetim ekiplerinin 2021 yılında 7/24 mesai saati gözetmeksizin deniz ve kara sahalarında yaptığı denetimlerle Orta Karadeniz Bölgesi’nde kaçak avcılığa geçit vermediğini belirti. Sağlam, bu kapsamda yapılan denetimlerde kurallara uymayan 105 balıkçı/işletmeciye toplam 496 bin 100 TL idari para cezası uygulandığını söyledi.

İç sularda 1 Nisan’da başlayan su ürünleri av yasakları denizlerde ise 15 Nisan itibariyle başlayacak. Av sezonunun tamamlanacak olması nedeniyle Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da su ürünleri sektörüyle ilgili yapılan denetimlerle hakkında bilgi verdi.

Samsun’un su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik konusundan önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Sağlam, “Samsun, su ürünleri konusunda stratejik konumu, limanları, balıkçı barınakları, modern balıkçı tekneleri, kalifiye elemanları, baraj gölleri, doğal balık gölleri ile bölgenin temsilcisi konumundadır. Aynı zamanda sahip olduğu altyapı, işleme, depolama ve aracılık hizmetleri bakımından da önemli bir merkezdir” diye konuştu.



‘2 bin 633 denetim yapıldı’

Sağlam, balıkçıların belirlenen yasaklara uymasının yanı sıra su ürünleri av yasağı denetimlerinin yoğun bir şekilde yapılmasının da önem arz ettiğini dile getirerek “İlimizde 58 personelden oluşan su ürünleri denetim personeli bulunmakta olup, 5 adet su ürünleri denetim teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2021 yılında; perakende balık satış yerlerinde 780,  Karadeniz’de 70,  iç sularımızda 241,  barınak ve karaya çıkış noktalarında 880, soğuk hava depolarında 3, balık halinde 141, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde 79 olmak üzere toplam 2.633 adet su ürünleri avcılık denetimi gerçekleştirilmiştir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:


Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam


‘Kaçak avcılığa geçit verilmedi’

“Su Ürünleri Denetim Ekipleri 2021 yılında 7/24 mesai saati gözetmeksizin deniz ve kara sahalarında yaptığı denetimlerle Orta Karadeniz Bölgesi’nde kaçak avcılığa geçit vermedi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 105 balıkçı/işletmeciye toplam 496 bin 100 TL idari para cezası uygulanmıştır.”



‘Balıkçı tekneleri uydu vasıtasıyla izlendi’

2021 yılı içerisinde su ürünleri avcılık denetimlerinin dışında, endüstriyel işlemeye yönelik ihracat için balık avcılığı yapan büyük boydaki balıkçı teknelerinde 208 adet hijyen kurallarına esas denetim gerçekleştirildiğini ifade eden Sağlam, “Ayrıca bakanlığımız tarafından altyapısı hazırlanarak uygulamaya konulan BAGİS sistemi ile elektronik olarak 12 metre üstü balıkçı teknelerimiz 7 gün 24 saat izlenmektedir. Balıkçı teknelerine takılan GPS benzeri bir cihazla balıkçı teknelerinin hız ve konum gibi bilgileri uydu vasıtası ile izlenmekte ve bir veri tabanına kaydolmaktadır.

Bu sistem balıkçı teknelerinin bu bilgilerini bir program tarafından değerlendirmekte örneğin 3 mil içerisinde trol çeken veya gırgırlara konan derinlik limiti yasağına uymayan balıkçı tekneleri ile ilgili kayıtları tutmakta ve bu sistemi yöneten operatörlerimize uyarılar vererek gerekli önlemleri almamızı, yaptırımlar uygulamamızı sağlamaktadır” dedi.
 

0 Yorum

Yorum Yap