• Samsun
  • Son Güncelleme 08:09
10 yılda 1500 pilot yetiştirdiler Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Uçuş Akademisi’nde 10 yılda yaklaşık bin 500 pilot yetiştirildi.

Samsun Üniversitesi (SÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Uçuş Akademisi’nde Türkiye’de pilot eğitim veren en önemli kurumlardan biri olma özelliğine sahip. Ondokuzmayıs ilçesinde bulunan Ballıca Kampüsü'nde yer alan Uçuş Akademisi’nde 10 yılda yaklaşık bin 500 pilot yetiştirildi. SÜ Uçuş Akademisi Karadeniz Bölgesi’nde tek olma özelliğine de sahip.


Samsun Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş

‘Yıllık 200 öğrenci kapasitesine sahip’

Samsun Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, Uçuş Akademisi’nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Uçuş Akademisi’nin yıllık 200 öğrencinin eğitim alabilmesine imkan tanıdığını söyleyerek “Uçuş Akademimiz  9 uçuş öğretmeni ve 8 teorik bilgi öğretmeni ile eğitimlerini sürdürmektedir. Teorik bilgi derslerimiz çoğunlukla pilot olan ve konusunda uzman, üniversitemizin akademik öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Uçuş eğitimlerimiz 5 adet Cessna 172 uçağı, 2 adet Evektor PIC uçağı, 1 adet Diamond çift motor uçağı ve 1 adet Uçuş Simülatörü ile tecrübeli uçuş öğretmenlerimizle icra edilmektedir. Kaliteli öğrenci alarak kaliteli öğrenci yetiştirmek en büyük hedefimizdir” dedi.



‘Hususi pilot lisansı eğitimi ile başlıyor’

Doç.Dr. Maraş, eğitimlerin PPL (Hususi Pilot Lisansı) olarak ifade edilen ilk lisans eğitimi ile başladığını dile getirerek “Bu lisans öncelikle 120 saat teorik ders eğitiminin ardından 46 buçuk saat uçuş eğitimi ile son bulur. Bu eğitimimiz 4-6 ay süre zarfında tamamlanır. Eğitimlerinin tamamlayan öğrencilerimiz 88 saat PIC (Pilot in Command) uçuşlarını gerçekleştirirler. PIC uçuşlarını takiben öğrencilerimize 5 saatlik NR (Gece Uçuşu) eğitimi veririz. Devam eden süreçte öğrencilerimize ATP (Ticari Pilot Lisansı için gereken Teorik Bilgi Eğitimi) dediğimiz 650 saatlik teorik ders verilir. Bu kısım tamamen İngilizce sınavlardan oluşmakta olup üst seviye olan CPL (Ticari Pilot Lisansı) ve IR (Aletli Uçuş Yetkisi) lisanslarını alabilmeleri gereli olan teorik kısımdan oluşur. Bir sonraki süreçte öğrencilerimizi CPL - IR uçuş eğitimine başlarız” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“50 saat IR (Aletli Uçuş) uçuş eğitiminin 35 saatini simülatörde 15 saatini uçakta gerçekleştiririz. Devamında öğrencilerimize 15 saat CPL (Ticari Pilot Lisansı) uçuş eğitimi veririz. Bu ikisini tamamladıklarında arkadaşlarımız artık omuzlarına 3 çizgili sırmayı takmaya hak kazanırlar. Son adım ME (Çok Motor) eğitimidir. Çok Motor Eğitiminde 18 saat teorik bilgi eğitimi, 13 saat uçuş eğitimi veririz. Bunu da tamamladıklarında sevgili öğrencilerimiz ticari uçuş yapabilecekleri bir hava yolu firmasına girmeye yetkinlik kazanırlar. Diğer taraftan Akademimizde FI (Öğretmen Pilot) Eğitimi de verilmektedir.”



Piste sahip iki devlet üniversitesinden birisi

Bir devlet üniversitesi olarak diğer okullara göre en büyük özelliklerinin bünyelerinde bir havaalanı bulunması olduğunu ifade eden Doç.Dr. Maraş, “Taksi yolları, Apron, 1000 x 30 metre boyutunda asfalt piste sahip olup bir adet kule hizmetimiz mevcuttur ve alanımız ICAO tarafından tanınmaktadır. Bu özelliği sebebiyle Türkiye’de piste sahip iki devlet üniversitesinden birisi olarak yer almaktayız. Öncelikli olarak öğrencilerimizin hizmetine sunduğumuz havaalanımızda sadece eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve diğer faaliyetlere müsaade edilmemektedir. Genel olarak yılın yaklaşık 250 gününe kadar meteorolojik olarak hava durumu uçuşa müsaade etmektedir. Ayrıca Samsun öğrenci menşeli bir şehir olduğu için yerleşim ve ulaşım kolay ve erişilebilir olmasının yanında öğrencilerimizin ulaşımlarını özel servislerimizle sağlamaktayız” diye konuştu.



‘TEKNOFEST için hazırlanacağız’

Türkiye’nin ekonomisine ve yetiştirdikleri öğrencilerle pilot istihdamına da destek vermek istediklerini söyleyen Doç.Dr. Maraş, 2022 yılında Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST ile ilgili de şunları söyledi: “TEKNOFEST’in kentimizde düzenlenecek olması, gerçekten çok büyük bir heyecan verdi bizlere, çok mutlu olduk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. TEKNOFEST’e biz de çok iyi bir şekilde hazırlanacağız.”  
 

0 Yorum

Yorum Yap