• Samsun
  • Son Güncelleme 20:31

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yaşlılık herkes için beklenen son. Ancak yaşlanırken zinde olmak, sağlığımızı korumak herkesin de arzusu. Peki aktif ve sağlıklı yaşlanmak mümkün mü? OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Dr. Mükerrem Kabataş Yıldız SBB TV’de yayınlanan “Sağlıklı Kal” programında sağlıklı yaşlanmanın formülünü açıkladı:

 

Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma

 

Herkes için farklı bir yol haritası olduğuna dikkat çeken Kabataş Yıldız; “İnsan ömrü uzuyor. Eksiden evlerde 5, 6, 7 çocuk varken artık evlerde 1 bilemedin 2 çocuk oluyor yani doğurganlık oranı düştü. Teknoloji gelişti bununla birlikte tıp bilimi de gelişti. Haliyle insanın ömrü de gelişti. Çünkü hastalıklar erkenden tanımlanıyor ve tedavi ediliyor. İnsan ömrü de uzuyor. Ömür uzadıkça herkesi yaşlanma telaşı sarıyor. Hiçbirimiz yaşlanmak istemiyoruz. Halbuki bebeklik çocukluk ergenlik ve yetişkinlik gibi yaşlılıkta bir yaşam dönemi ve ondan kaçmakta imkansız. Bunun için kabul etmek gerekiyor ve bundan kaçmak imkansız. Onu da kabul etmek gerekiyor. Çoğumuzun yaşlılık algısı farklı zihninde. Mesela bazıları şöyle düşünüyor yaşlandığımda sürekli hastalıklarla ve ağrılarla uğraşacağım hemen yorulacağım ya da uykusuz günler geçireceğim. Bunu böyle yaparsak yaşlılık keyifsiz bir süreç haline geliyor. Ve bunu nasıl keyifli hale getirmeliyiz diye buna bakmamız gerekiyor bunun içinde sağlıksız yaşlanmak istemiyoruz. ”dedi

Aktif ve sağlıklı yaşlanmanın önemine dikkat çeken Kabataş Yıldız; “ Dünya artık yaşlanıyor. 2021 Türkiye istatistik kurumu verilerine göre yaşlılık oranı %9,7 yani her 10 kişiden biri yaşlı demek oluyor. Ve bu yaşlılar aktif tutulmalıyız kendi hayatlarını idame etmeleri için ve bakıma muhtaç olmamaları için.”dedi.

 

 “Egzersiz şart!

 

-Fiziksel ve zihinsel egzersiz.

-Sosyalleşmek çok önemli!

-Toprakla uğraşmak çok önemli!

-Torunlarla vakit geçirmekte önemli! Çünkü yaşlanma hormonu çocuk sevgisini de arttırıyor.

-Arkadaş edinin.

tıkla izle

0 Yorum

Yorum Yap