• Samsun
  • Son Güncelleme 16:51
Sağlık Bakanı uyardı! Mu varyantı Türkiye’de Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar 2 vaka dışında 'Mu' varyantı tespit ettiğimiz kişi olmadı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aşılama oranlarının her geçen gün arttığını belirten Bakan Koca, “100 milyon sayısına herhalde 2-3 gün içinde erişmiş olacağız.

Bu anlamda önemli bir sayı. Çift doz ve en az 1 doz aşı olma oranı da giderek yükseldi” ifadelerini kullandı.

Kovid-19'un "Mu" varyantı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un tespit edilen "Mu" varyantı ile ilgili yeni tedbir olup olmayacağının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar 2 vaka dışında 'Mu' varyantı tespit ettiğimiz kişi olmadı."

Bakan Koca, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yüzde 90'ından fazlasının "Delta" veya "Delta Plus" olduğunu ifade etti.

Bakan Koca, “İki doz aşı yapılanların sayısının artmasıyla vakaların giderek düşeceğini düşünüyorum.

Ama bizim, toplumsal bağışıklık oluşuncaya kadar maske, mesafe gibi bildiğimiz klasik tedbirlere mutlak uyumu sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Aşıların etkisi

Yılın ilk aylarında yapılan aşıların etkisini yitirdiğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine de Bakan Koca, şunları kaydetti:

"İnaktif aşılarla ilgili 3'üncü dozu önerdik, 3'üncü aydan sonra düştüğünü görünce bu önerimizi yapmış olduk.

Devamında 6 ay sonra zaten rapel dozlar, hatırlatma dozları olacak. Ama mRNA aşısı için bunun şu an 3.5-4 aylık sonuçların çok belirgin düşüş içinde olmadığını, önümüzdeki aylar takiple, ne zaman bir hatırlatma dozunun gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız.

İsrail ve benzeri ülkelerde gördüğümüz şekliyle 8 ay sonra bu hatırlatma dozunun yapıldığını, ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Muhtemel bizde de aynı şekilde olur ama şu an gerekmiyor."

Sağlık Bakanı
Sağlık Bakanı Koca, 'Mu' varyantı ile ilgili açıklama yaptı.

Yerli aşı çalışmaları

Yerli aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Koca, TURKOVAC aşısına ilişkin soru üzerine, "Seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay içinde en geç geçmek istiyoruz ve o hazırlıkları yapıyoruz. Şimdilik bu kadar söyleyeyim" dedi.

Yerli aşının etkinlik oranıyla ilgili verilerin sorulmasına karşılık da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Rapel doz uygulamasını gönüllü grupta yapıyoruz.

Rapel doz uygulamasının sonuçları zannediyorum 3-4 hafta içerisinde çıkmış olur, onları zaten söylemiş oluruz. Sinovac'la birlikte kıyaslamalı yapılıyor, o kıyası da görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

"Okulları kapatmak istemiyoruz, çünkü artık elimizde aşımız var"

Sağlık Bakanı Koca, okulların salgın dolayısıyla tekrar kapatılma ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Okulları kapatmak istemiyoruz, çünkü artık 'elimizde aşımız var' diyoruz. O nedenle vatandaşımız aşı oldukça, oranlar yükseldikçe, toplumsal bağışıklık oluştukça bunun yeterli olacağına inanıyoruz.

Onun için oranların giderek artması gerekiyor. Şu an dünyada en çok aşının yapıldığı 8'inci ülkeyiz. Avrupa'da, Almanya'dan sonra ikinci ülkeyiz, zannediyorum 2-3 hafta içerisinde Almanya'yı da geçen dozda bir uygulamamız oluyor olacak.

Dolayısıyla yapılması gereken tedbirler, Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte biz tedbirleri ortaya koyduk. Hangi durumda, hangi pozisyonda ne yapılması gerektiği belli. Yani sınıf öğrencileri, öğretmende görülünce nasıl olur, öğrencide görülünce nasıl olmalı, bütün öğrenciler ne zaman tatil edilmeli, okul değil, sınıf en fazla olabilir.

Biz en fazla sınıfın tatil edilebileceğini 14 günlük zaman diliminde, onun dışında bir kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz."

0 Yorum

Yorum Yap