• Samsun
  • Son Güncelleme 15:20
Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz? Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Oruç Tutarken Sağlığınızı Kaybetmeyin!

Oruç Tut Sıhhat Bul sözünü hatırlatarak uzmanlar uyarıyor ve Ramazanda doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay.Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekiyor.Ancak sahurda ağır yemeklerden uzak durmak şart!

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.

Ve İftar. Tüm gün süren açlığın ardından aniden yemeğe yüklenmek sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine  de bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edebilirsiniz

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlılarına da sofranızda daha fazla yer açın

Sıvı tüketimine dikkat!

Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmeli.

 

0 Yorum

Yorum Yap