SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 02:00
Omicron varyantı için 18 farklı senaryo Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Omicron varyantı için 18 farklı senaryoyu inceleyen Teksas Üniversitesi olumlu ve olumsuz senaryoları açıkladı.

ABD’de Teksas Üniversitesi Omicron varyantının yaratacağı etkiyi öngörmek için 18 farklı senaryoyu inceledi.

omicron varyantı

Omicron varyantında en kötü senaryo

En kötü senaryoda Omicron varyantının en az delta varyantı kadar bulaşıcı olduğu vurgulandı. Doğal ve aşı yoluyla kazanılan bağışıklığın omicron varyantına karşı yüzde 85 koruyucu.

Aynı zamanda hastaneye yatışlarda yüzde 32 ve ölümlerde de yüzde 22 daha düşük koruma sağlıyor. ABD’de salgının başından bugüne görülen en büyük sağlık krizine neden olabileceği de ifade edildi.

Özellikle 3 Şubat’ta yaşanacak pik ile Ocak 2021 pikine göre vaka sayılarında 2.3 kat, hastaneye yatışlarda 1.8 kat, vefatlarda da 1.2 kat daha yüksek rakamların kaydedilebileceği ileri sürüldü.

omicron varyantı

Peki en iyi senaryo ne?

Omicron varyantı, Delta’dan yüzde 50 daha bulaşıcı ancak aşı ve doğal yolla kazanılan bağışıklıkta sadece yüzde 10, hastalığı ciddi geçirmekte ise sıfır etkinlik azalmasına sebep oluyor.

18 Ocak’ta yaşanacak pik, geçen Ocak ayında yaşanana göre vakalarda yüzde 8, hastaneye yatışlarda yüzde 43, ölümlerde ise yüzde 54 daha düşük sayılarla karşılaşılacağı anlamına geldiği belirtildi.

Amerika’da sadece aşı olmadıkları için ocak-kasım 2021 döneminde Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 163 bin kişi olarak açıklandı.

0 Yorum

Yorum Yap