SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 21:25
Omicron 28 Ocak’ta pik yapacak. Aman dikkat! Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Omicron varyantının 28 Ocak’ta Türkiye dahil birçok ülkede pik yapacağı belirtildi. Vaka sayısı da 1 milyonu aşacak.

Omicron varyantı tüm dünyayı tehdit ediyor. ABD Washington Üniversitesi bünyesindeki Institute for Health Metrics and Evaluation tarafından yapılan analize göre ABD’de 28 Ocak’ta günlük vaka sayısı 2.8 milyona ulaşacak. Bu rakamın korkutucu olduğu ifade edildi.

Burada kritik olan ise; bu vakaların yüzde 90’ının hiç semptom göstermeden hastalığı atlatacak olmaları. Yani milyonlarca kişi virüsü hiç kaptığını bile fark etmeden Omicron’a karşı bağışıklık elde edecek.

Oksijen Gazetesi, ABD için bu analizi yapan Institute for Health Metrics and Evaluation’ın Türkiye için projeksiyon verilerine ulaştı.

 Görseli TURKOVAC aşısında randevular açılıyor!

ABD’li uzmanlara göre şu an Türkiye’deki günlük pozitif insan sayısı açıklanan oranın 7-8 kat üzerinde. Bunun sebebi ise hastalığı kaptığının farkında olmayan kişilerin test yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısından kat kat fazla olması.

Bu durum sadece Türkiye için değil özellikle evde yapılabilen hızlı testleri düzenli uygulamayan birçok ülke için geçerli. Omicron’un Türkiye’de etkisini göstermesinin ardından bu sayı kötümser senaryo ile Ocak 28’de günde 1 milyon 179 bine kadar çıkabilir.

Bu sayının yüzde 90’lık kesimi virüsü kaptığının farkına bile varmayacak. Yani 28 Ocak’ta pik yapması beklenen Türkiye vakalarında resmi rakamlarda 80 bini görme ihtimalimiz olacak.

Ölüm rakamları aynı oranda artmıyor

Omicron’un giriş yaptığı ilk 38 ülkede ilk iki hafta hiçbir ölüm görülmedi. Diğer ülkelerin verileri de vaka sayısındaki korkutan artışlara rağmen ölümlerin aynı oranda artmadığını hatta bazı ülkelerde gerilediğini gösteriyor.

Geçen yıl Aralık’ın son haftasında ABD’de günlük vaka ortalaması 150 bin dolayındaydı. Bugün Omicron’un ülkeyi kasıp kavurmasıyla günlük vaka sayısı 540 bine ulaştı.

New York’un kalbi Manhattan’da her 50 kişiden biri virüsü kaptı. Geçen yılın aynı dönemi 1200’lerde olan günlük ölüm sayıları ise vakalar kadar artmadı ama 1700’lü sayılara ulaştı.

omicron

3 ülkeden ümit veren 3 sonuç

Delta’dan 5 kat daha bulaşıcı olan Omicron’un girdiği ülkede sadece bir hafta içinde baskın varyant oluyor. Özellikle ABD ve Avrupa’da günlük vaka sayılarında her gün yeni rekorlar kırılıyor.  

ABD’de son açıklanan vakaların yüzde 73’ü Omicron’dan kaynaklanıyor. İngiltere son bir haftada 1.7 milyon pozitif vaka ile Omicron’un etkisini en derin hisseden ülkelerin başında geliyor. 

Omicron’un Delta’dan daha az öldürücü olup olmadığı konusunda henüz net bilgi yok. Ülkeler, artan vaka sayılarının sağlık sitemleri üzerinde oluşturacağı yükü azaltmak için ardı ardına kapanma kararları alıyor. Ancak şimdilik üç ülkeden gelen ilk sonuçlar gelecek adına ümit veriyor.

Virüsün yayıldığı ilk ülke olan Güney Afrika ile Avrupa’da Omicron’un kasıp kavurduğu İngiltere ve İskoçya’dan gelen ilk sonuçlara göre Omicron’un baskın olduğu bu ülkelerde hastaneye yatışlar önemli ölçüde azaldı.

 Görseli Omicron varyantı için 18 farklı senaryo

Omicron antikorları Delta’yı engelliyor

Bu arada Güney Afrika’da yürütülen bir başka çalışmanın sonuçları tıp dünyasında sevinçle karşılandı.

Delta varyantıyla enfekte olanların ürettiği antikorlar Omicron’a karşı çok az koruma sağlarken, Omicron’la enfekte olup iyileşenlerin vücutlarındaki antikor ve bağışıklık hücreleri, Delta dahil tüm varyantlara karşı etkili oldu.  

Omicron 3 günde hasta ediyor

Çin’de ortaya çıkan orijinal Covid-19 virüsü, bulaştığı kişide 5-6 gün sonra ilk semptomların görülmesine neden oluyordu. Bu süre virüsün kuluçka süresiydi. İngiltere’de ortaya çıkan Alfa varyantı için kuluçka süresi 5 gün, ilk kez Hindistan’da görülüp tüm dünyayı saran Delta içinse bu süre 4 gün olarak hesaplandı.

Yani Delta’yı kapan kişi 4 gün sonra belirti göstermeye başlıyordu. 50’den fazla mutasyon içeren Omicron’la bu sürenin 3 güne düştüğü belirtiliyor. The Atlantic dergisinin haberine göre uzmanlar bu durumu ‘kötü haber’ olarak nitelendiriyor.

Çünkü kısa kuluçka süresi, insanların daha hızlı bulaştırıcı hale gelmesi anlamına geliyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nden epidemolog Jennifer Nuzzo’ya göre, “Bu durum hem salgının yayılmasına önemli katkı sağlıyor hem de virüsün kontrolünü çok çok zor hale getiriyor.” 

İştah kesilmesi yeni belirti

Delta ve Omicron varyantlarının insanlarda yol açtığı semptomlar büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Ateş, yorgunluk hissi, kas ağrıları bu iki varyantta da ortak. Ancak Omicron’un tespit edilen ilk farklı belirtisi iştah kapanması oldu. Virüsle enfekte olan kişilerin aşırı yorgunluğun yanı sıra yeme içmeden kesildiği anlaşılıyor.

Kaynak : Oksijen

0 Yorum

Yorum Yap