• Samsun
  • Son Güncelleme 18:28
Midenizi dinleyin, şikayetleri önemseyin! Görseli
SAĞLIK

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Aslıhan Şahiner, insanların mide şikayetleri ile kulaktan dolma tedavi yöntemlerine başvurmaları geri dönüşü olmayan farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet verebileceğini söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Aslıhan Şahiner, son dönemlerde pandemi ile birlikte beslenme konusundaki dağınıklığa dikkat çekerek midede oluşabilecek şikayetler konusunda uyardı.
Mide Hastalıklarına Yol Açıyor
Midenin kaburgaların altında karnın üst bölgesinde yer alan içi boş genişleyebilen bir sindirim sistemi organı olduğunu belirten Uzm. Dyt. Aslıhan Şahiner, "Yediğimiz gıdalar mideye ulaşılır ve burada mide enzimleri sayesinde parçalanır. Parçalanması tamamlanan gıdalar ince bağırsağa yollanarak buralardan emilimle kana besin maddelerinin geçişi sağlanır.
Ancak sağlıklı olmayan midelerde bu durum farklılık gösterir. Özellikle mide asidinin yüksek oranda üretilmesi ve mide zarındaki hassasiyet asit – zar arasındaki ilişkinin bozulduğunu göstermektedir. Bu bozulmalar da bir takım mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu Belirtilere Dikkat
Mide hastalıkları yukarıda da ifade edildiği gibi bozulmuş kas hareketlerinden kaynaklıdır. Bu hastalıklar; Gastritler (Mide Zarı İltihapları), Helicobacter Pylori (Helikobakter Pilori), Mide Ülseri, Özofagus Reflüsü, Mide Ekşimesi (Yanma), Fonksiyonel Dispepsi (Sindirim Bozukluğu), Mide Kanseridir.
Bulantı, şişkinlik, gaz, mide ekşimesi, mide ağrısı, beyaz dil ve ağız kokusuna kadar pek çok şikayeti bir arada bulundurmaktadır. Hastalığın altında yatan problemler içerisinde ise; gıdaların hazmının zor olması ve nikotin tüketimi bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle bu mide sorununda doğru beslenme oldukça önemlidir. Bu ve bu belirtileri yaşayanların mutlaka geçer diye beklemeden, farklı kulaktan dolma tedavi yöntemlerine başvurmadan bir uzman hekimden destek alması önemlidir" diyerek sözlerine son verdi.  

0 Yorum

Yorum Yap