SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 08:51
Koronavirüs aşısında 3.doz yapılmalı mı? Görseli
SAĞLIK

Koronavirüs aşısında 3.doz tartışmalarına hem bilim kurulu hem de aşı firmaları son noktayı koydu. Ortak düşünce üçüncü dozun da yapılması yönünde.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Koronavinüs aşısında 3.doz yapılmalı mı? İnsanların kafasını karıştıran bu soruya konunun uzmanları cevap verdi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Salgını yenme konusunda başvurduğumuz en güçlü silah çoğu hastalıkta olduğu gibi aşılar” diyerek şunları söyledi:

“Tek dozun salgınla verilen savaşta hiçbir etkisi yok. İkinci ve hangi aşı olduğuna göre üçüncü dozların uygulanması önemli. Tek aşı eşittir hiç aşı. Son 4 haftada vaka sayıları yüzde 200 arttı. Artışın en çok görüldüğü bölge Güneydoğu Anadolu. Bu artışın temel sebebi ikinci dozunu olmayanlar ya da hiç aşılanmamış olanlar.

Hastalığı atlattığı için korunduğunu zannediyor. Özellikle 60 yaş üstünde hastalığı sağ salim atlatıp sonra aşılanmaya gitmeyenlerde hastalık ölümcül seyredebilir. Doğal bağışık oluşuyor ama kalıcı bir antikor yanıtı olmuyor. O yüzden mutlaka salgın yaygın olduğu için, başka varyantlar olduğu için hastalığı atlatmış olsa bile aşı olmalı."


BioNTech kurucusu Uğur Şahin

BioNTech'e göre en yüksek koruma, üçüncü doz sonrası

BioNTech kurucusu Uğur Şahin ise, aşının güncellenmesine gerek olmadığını, mevcut aşının delta varyantına karşı yeterince etkili olduğunu belirtti. BioNTech'in internet sitesinde güncelleme yapan şirket yetkilileri, aşılama sürecindeki en doğru hamlenin üç doz aşı olduğunu belirtiyor. Yani 3 doz BioNTech aşısı, şu an için koronavirüsün tüm varyantlarına karşı en etkin korumayı sağlıyor. Bu düzenleme, Uğur Şahin tarafından da dile getirildi. Ayrıca 6 ay ila 11 yaş aralığındaki çocuklara vurulacak aşıyla ilgili de laboratuvar çalışmaları devam ediyor.

0 Yorum

Yorum Yap