SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:59
Beslenme konusunda yaptığımız yanlışlar ve çözümleri Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Beslenme konusunda neleri doğru ve yanlış yapıyoruz... Gün içerisinde ne yediğimizin yanında hangi zamanlarda yediğimiz de oldukça önemli. Belki de önemsemediğimiz ancak alışkanlık haline getirdiğimiz pek çok beslenme alışkanlığı sağlığımız için büyük tehlike oluşturuyor.

Geç saatlerde atıştırmak, duygusal duruma göre yemek yemek, abur cuburu fazla tüketmek, tv karşısında bilinçsizce atıştırmak vb. durumlar hepimize tanıdık geliyor değil mi?

Düzensiz kilo alıp vermek, farklı rahatsızlıkların ortaya çıkması gibi durumlar kötü yeme alışkanlığıyla ortaya çıkıyor. Kısacası yalnızca aşırı yemek yemek değil düzensiz tüketim yapmak da sağlığımızı kötü etkiliyor.

beslenme

Düşünmeden yemek

Porsiyonlarınızı düşünüyor musunuz? Yeterli mi küçük mü büyük mü? Düzenli beslenmenin temel şartlarından biri de neyi ne kadar yediğinizin bilincinde olmakla alakalı.

Yapılan araştırmalar; yemeklerinizi büyük tabaklarda tercih ederseniz o kadar fazla yemek yiyeceğinizi ve zor doyacağınızı ortaya koyuyor.

beslenme

Hazır ürünleri paketlerinden çıkartıp ideal tabaklarda tüketmek de dikkat edilmesi gereken önemli bir husus!

Gece gelen yeme isteğine karşı koyamamak

Sağlıklı beslenmek veya kilo vermek istiyorsanız gece yemek yemeyi acilen bırakmanız gerekiyor. Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar bir kez daha bunu kanıtlamış durumda. Farelerle yaptıkları çalışmada araştırmacılar, farelerin uyku saatlerinde bir grup fareye yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler verdiler.

Başka bir fare grubuna ise normal beslendikleri saatlerde aynı besinleri verdiler. Sonuç olarak uyku saatlerinde beslenen fareler daha çok kilo aldı. Yani yalnızca ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimizde oldukça önemli!

beslenme

Akşam belli bir saatten sonra mutfakla aranıza mesafe koymak sağlığımız için atacağımız en basit adımlardan! Açlık hissiniz geçmezse su, küçük porsiyon peynir, yoğurt vb. besinlerle açlığınızı bastırabilirsiniz.

Anlık yeme zevki: abur cuburlar

Günlük iş veya okul temposunda açlığınızı bastıracak lezzetler arıyor olabilirsiniz. Pratik ve kolay ulaşılabilir atıştırmalık abur cuburlar anlık olarak açlığımızı yatıştırıyor olabilirler.

Ancak anlık olarak yüksek karbonhidratlı yararsız kalorileri de vücudumuza almış oluyoruz. Az tükettiğimizi düşünsek de abur cuburlarla sağlıklı beslenmenin önüne geçiyoruz!

Zaman zaman gelen atıştırma isteğinizi havuç, salatalık, yoğurt, kuru meyve vb sağlıklı atıştırmalıklarla geçiştirebilirsiniz. Böylelikle yararlı ve az kalorili gıdaları tüketmiş olursunuz.

sağlıklı beslenme

Kahvaltıyı unutmayın

“Kahvaltının mutlulukla ilgisi olmalı” sözünü kahvaltının sağlıklı bir ilgisi olmalı şeklinde yorumlasak hiç de fena olmaz! Kahvaltı belki de günün en önemli ancak en çok atlanan öğünü olabilir. Yoğun hayat koşturmacasında kahvaltı için zamanınız olmadığını düşünebilirsiniz.

Ama uzun vadede düşündüğümüzde sağlığımız için kahvaltıya mutlaka zaman ayırmalıyız. Çünkü öğün atladığımızda metabolizma hızı düşecek buna bağlı olarak bir süre sonra daha fazla yeme isteğiyle karşı karşıya kalacağız.

Kahvaltınızı akşamdan planlayıp, vaktiniz olmasa bile yanınıza alabileceğiniz sağlıklı kahvaltılıklar hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Sebzeli, beyaz peynirli ve kepek ekmekli hazırlayacağınız minik sandviçlerle sağlıklı kahvaltılar yapabilirsiniz.

sağlıklı beslenme

Duygusal yemeyi durdurun

Mutluyken, üzgünken ya da sıkılırken aklınız buzdolabına gidiyor olabilir! Muhtemelen yalnız değilsiniz. Çünkü yiyecekleri duygularla başa çıkma yöntemi olarak kullanıyoruz. Yapılan araştırmalar bu duygu iniş çıkışlarının daha fazla besin tüketimine neden olduğunu ispatlamış durumda. Duygusal ataklarınızın kilo almanıza ve sağlıksız beslenmenize sebebiyet vermesine engel olmak sizin elinizde!

Eğer siz de benzer durumlar yaşıyorsanız duygusal anlarınıza eşlik edecek; yemek yemenin dışında farklı alışkanlıklar edinmelisiniz. Yürüyüşe çıkmak, enstrüman çalmak gibi farklı hobiler mutlaka işe yarayacak!

Sağlıklı beslenme

Acele etmeyin

Beynimiz, yemeye başladıktan yaklaşık 15 ila 20 dakika sonraya kadar doyduğunuza dair sinyal vermez. Yemeğimizi 10 dakika veya daha kısa sürede yersek, ihtiyacımızdan çok daha fazlasını yiyebiliriz.

Çözüm önerisi: Yemek yerken çatal bıçak kullanmak, daha küçük ısırıklar almak ve her lokmayı iyice çiğnemek bu durumu büyük ölçüde önler. Ayrıca yemek boyunca su içmek, yavaşlamanıza ve ilerledikçe daha tok hissetmenize yardımcı olacaktır.

Ekran karşısında yemek yemeyin

Televizyon izlerken ya da bilgisayar başındayken ne kadar yediğinizi anlamayabilirsiniz. Keyif alırken farkına varmadan paket paket tükettiğimiz sağlıksız besinler, sağlığımız için ciddi tehlike!

Peki, bu durumun önüne nasıl geçebiliriz? Ekran karşısında geçirdiğiniz zaman içerisinde sık sık ara verip hareket edebilirsiniz. İzlediğiniz program sona erdiğinde ya da işiniz bittiğinde neyi ne kadar yediğinizi kontrol etmeyi unutmayın.
 

0 Yorum

Yorum Yap