• Samsun
  • Son Güncelleme 13:54
Bayram’da Ağzımızın Tadı Kaçmasın! Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Bayram’da Ağzımızın Tadı Kaçmasın!
Ramazan ayının son günlerini idrak ediyoruz. Bayrama sayılı günler kaldı. Ramazan ayı boyunca öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde oluşan değişiklikler nedeniyle bayramda psikolojik olarak fazla yeme eğilimi söz konusu olabiliyor. Uzmanlarsa bu konu da uyarıyor


Ramazan ayının ardından aşırı yemek, bazı problemleri kaçınılmaz hale getiriyor. Uzmanlar özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalarının bayram ziyaretlerinde daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.


Şerbetli Tatlı Yerine Kuru Meyve
Şerbetli tatlı yerine kuru meyve, kuruyemiş ya da sütlü tatlıların tüketilmesini gerekiyor. Öncelikle vücut için gerekli olan besin dengesini bozmadan bayramı geçirmeye özen gösterilmeli. Tamamen karbonhidratlı beslenmek yerine; et, bakliyat, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve, kuruyemişlerden oluşan beslenme düzenini tercih etmek en ideal olanı


Ramazan Bayramı İçin Beslenme Önerileri 
Ramazan Bayramı’nda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir.
Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir.
Bayram ziyaretlerinde ikramların porsiyonları mümkün olduğunca küçük olarak tercih edilmelidir.
Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir. 
Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimi de önem kazanmaktadır.
Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri erken saatlerde yenmelidir.
Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır.
 

0 Yorum

Yorum Yap