• Samsun
  • Son Güncelleme 15:05
Alerji Mevsimi Geldi Görseli
SAĞLIK

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Bahar denince çoğumuzun aklına ısınan havalar ve uyanan doğa gelse de kimileri için ilkbahar mevsimi, yalnızca polen alerjisinden ibaret olabiliyor!

Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler, alerjisi olanları ciddi şekilde etkileyebiliyor. 'Saman nezlesi' veya 'alerjik rinit' olarak da bilinen mevsimsel alerjiler, ilkbaharda sıklıkla gördüğümüz sarımsı toz olan polene karşı vücudumuzun verdiği bir tepki.

ilkbaharın neşesini açık hava etkinliklerinde yaşamak isteyenlerin mevsimsel alerjilere karşı dikkatli olması gerekiyor. Çünkü ilkbaharın gelişiyle çayır otlarının, çimenlerin ve ağaçların çiçek açmasıyla polenler çevreye saçılmaya başlıyor.

Polen Alerjisinin Belirtileri

Polen alerjisi olanlar, her yıl aynı zamanlarda, aynı sürelerde ve aynı yoğunlukta belirtiler yaşarlar. Alerji gözleri, burnu, boğazı ve kulakları etkiler. Kaşıntı (burun, boğaz, damak, kulaklarda), hapşırma, burun akıntısı, aşırı koku kaybı ile burun tıkanıklığı görülebilir.

Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde alerji uykuyu, günlük aktiviteleri etkileyebilir ve yorgunluk ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabilir. Alerjiye çok sık olarak sulu ve kırmızı gözler eşlik eder.

Polen alerjisine astım eşlik edebilir. Polene alerjisi olan yaklaşık her iki kişiden birinde öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi astım hastalığının özellikleri vardır. Hastalar her zaman bu belirtilerin astım belirtileri olduğunun farkına varmazlar ve uygun tedaviyi almazlar. Bu nedenle bu tür belirtilere sahipseniz danışmak için beklemeyin ve mutlaka bir uzmana başvurun.

Polen Alerjisi Olan Kişiler İçin Pratik Öneriler

- Yatmadan önce saçınızı yıkayın. Dışarıdan eve geldiğinizde saçlarınızda yüzlerce küçük polen parçacığı birikir. Yatmadan önce saçlarınızı yıkamak polenleri ortadan kaldıracaktır ve onların tüm gece yastığınıza geçmesini ve solumanızı engelleyecektir.

- Güneş gözlüğü kullanın. Gözlükler, havadaki polen taneciklerine karşı da bir perde görevi görürler ve polenlerin girmesini engellerler.

- Kıyafetlerinizi dışarda kurutmayın

- Sigara alerjik reaksiyonları şiddetlendirdiği için içmekten kaçının.

- Yüzme havuzundan kaçının çünkü klor burun ve gözlerin mukoza zarlarına zarar verir.

- Özellikle astımınız varsa, açık havada egzersiz yapmaktan kaçının.

Yazları, polen konsantrasyonu daha düşük olduğu için deniz kenarını tercih edin . Yaz aylarında çimenlerin tozlaşmasının hala zirvede olduğu dağ bölgelerinden kaçının.

0 Yorum

Yorum Yap