SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 12:56

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Osmanlı’da Saray Mutfağının Olmazsa olmaz tatlılarından Leblebi Helvası yeniden gündemde . Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 13 Mart'ta Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi ve düzenlenen yemekte leblebi helvası servis edildi. Aynı zamanda Emine Erdoğan'ın "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabında yer alan "leblebi helvası"nın tarifi merak konusu oldu.

Çocukluğumuzun eğlencesi, Yerli Malı Haftası’nda kuru üzümün arkadaşı, bozanın eşlikçisi, bakkal külahındaki şakacı toz haliyle leblebi, şimdi helva tadıyla ününe ün katıyor.

Türk mutfağının geleneksel tatlılarının başında gelen helva asırlardır sofralarımızın baş tacı. Osmanlı’da Saray Mutfağında yer alan meşhur helva popülerliğini hiç kaybetmeden nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor.Geleneksel lezzetlerden biri olan “leblebi helvası” son günlerde oldukça popüler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öğle yemeğinde Vahdettin Köşkü’nde ağırladığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesinde sofrada ikram edilen leblebi helvası dikkat çekmişti. Leblebi helvası son derece özgün bir lezzet ayrıca glütensiz bir helva alternatifi olarak da öne çıkıyor. Peki Leblebi Helvası nasıl yapılır?

Samsun Büyük Şehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde açılan aşçılık kursunda Türk mutfağı lezzetlerini öğrenen kursiyerlerin bugünkü konusu Leblebi Helvasıydı. Usta Öğretici Mualla Köroğlu meşhur lezzetin reçetisini paylaştı

 

1 su bardağı leblebi unu

3 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağından bir parmak eksik şeker

1,5 su bardağı sıcak süt

LEBLEBİ HELVASI YAPILIŞI

Geniş bir tencerede 250 gram tereyağı veya sadeyağı eritin. 250 gram sarı leblebi ununu esmerleşinceye kadar kısık ateşte kavurun.300 gram toz şeker ve 500 gram suyu ayrı bir tencereye alın ve şeker eriyene kadar ısıtın. Her ikisi de sıcakken kavrulan malzemenin içerisine dökün ve sürekli karıştırın. Altını kapayın ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

 

.

0 Yorum

Yorum Yap