• Samsun
  • Son Güncelleme 19:41
Ziraat Fakültesi 3 ayda 2.5 ton bal üretti Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Ziraat Fakültesi Sivas’ta yürüttüğü aracılık faaliyetleri kapsamında 3 ayda 2.5 ton bal üretti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi bu yıl bal üretimini gerçekleştirdi. Arıcılık Araştırma ve Uygulama Birimi akademik çalışmaların yanı sıra doğal bal üretimi faaliyetlerine de devam etti.

Kuraklığa rağmen, Sivas’ın Kangal ilçesi Mühürkulak köyünün bol yağış alması sonucunda bal üretimi verimli geçti. Ziraat Fakültesi bu sezon 3 aylık zaman diliminde 2.5 ton bal üretimi yaptı.

Ziraat Fakültesi bal
Ziraat Fakültesi tarafından 3 ayda 2.5 ton bal üretimi yapıldı.

Ziraat Fakültesi bünyesinde birim

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak adına göçer arıcılık yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Güler, "OMÜ Ziraat Fakültesi Arıcılık Birimi olarak başta eğitim-öğretim olmak üzere araştırma ve uygulama üzerine kurulmuş ‘Arıcılık Araştırma ve Uygulama Birimi’ adı altında bir işletmemiz var.

Biz burada özellikle ırk karakterizasyonu, ırk ıslahı yapıyoruz. Bizim elimizde 2 tane arımız var. Biri Kafkas arısı; hastalıklara yüzde 99 dayanaklı bir arıdır. Bir de son 7-8 yıldır Karadeniz arısının ıslahına çalışıyoruz.

Bu 2 materyal var elimizde. Burada tabii bu konuyla ilgili doktora çalışmaları, yüksek lisans çalışmaları devam ediyor. Biz bu çalışmalar çerçevesinde doğru ve güvenilir veriye ulaşmak adına göçer arıcılık yapıyoruz.

Ziraat Fakültesi bal
OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler.

‘Çok güzel verim aldık’

Son 6 yıldır arıları yaylaya, Sivas’a götürüyoruz. Sivas’ın Kangal ilçesi Mühürkulak köyüne gidiyoruz. 2 bin rakımda bir yer. Bizim arı koyduğumuz yer 1870 rakımdır.

Çok mükemmel bir yerdir ve çok zengin flora kaynaklarına sahip bir alandır. Bu sene Türkiye’de kurak geçti. Türkiye’de bu yıl bal rekoltesi kuraklıktan dolayı çok düşük oldu. Bizim orada ise iyi yağış oldu. Çok güzel bir verim aldık" dedi.

Ziraat Fakültesi bal
Üretilen ballar, fakülte kantininde satılıyor.

'Bizim açımızdan çok iyi bir yıl geçti'

Prof. Dr. Güler, "Bizim üretimde kullanılan verim amaçlı kullanılan arıların verimi ortalama 25 kilogramdır. Kovan başına bir teneke gibi bir verimimiz oldu. Bizim açımızdan çok iyi bir yıl geçti. Çok güzel flora oldu.

İlk amacımız bal üretmek değil. Bizim buradaki asıl amacımız öğretimdir. Araştırmalar yapıyoruz. Elimizde 350’ye yakın arı kolonisi var. Hep araştırmalarda bu materyalden yararlanıyoruz" diye konuştu.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Dr. Muharrem Özcan ise, "OMÜ Ziraat Fakültesi olarak tüm bitkisel ve hayvansal ürünlerde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu faaliyetlerimizden bir tanesi de arıcılık faaliyetlerimizdir” ifadelerini kullandı.


OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Dr. Muharrem Özcan.

Organik ballar, fakültenin kantininde satılıyor

Ziraat Fakültesi, yüzde 99 hastalıklara dayanaklı olduğu bilinen Kafkas arısı ile Karadeniz arıları üzerinde de ıslah çalışmaları yapıyor.

0 Yorum

Yorum Yap