• Samsun
  • Son Güncelleme 10:22
Yörük geleneğini yaşatıyorlar Görseli
GÜNDEM

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahalleleri’nde yaşayan kadınlar, günlük hayatlarında yörük geleneğinden kalma kıyafetleri giymeye devam ediyor. Kadınlar ayrıca dokuma kursuna katılarak kilim, heybe gibi geleneksel ürünleri üretiyor

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Vezirköprü ilçesindeki Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahalleleri’nde yaşayan kadınlar, günlük hayatlarında kırmızı, mavi, sarı, pembe yeşil renkteki çiçekli desenlerden oluşan yörük geleneğinden gelen kıyafetleri giymeyi sürdürüyorlar. Dikilen üç parça halindeki kıyafetler, libada, fistan ve belleme adını taşıyor. Kadınlar, ayrıca Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi tarafından Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahalleleri’nde açılan dokuma kursuna katılarak geleneksel dokuma teknikleriyle kilim, heybe gibi ürünler üretiyor. Pandemi nedeniyle bir buçuk yıl ara verilen kursun yeniden başlamasıyla birlikte yeniden üretim de başladı. Kursa katılan kadınlar ürettikleri yöresel ürünleri tanıtıp, satışını yaparak gelir elde etmek istiyor.

‘Pandemi nedeniyle 1,5 yıl sonra yeniden başladı’

 

Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Kaya, üretilen yöresel ürünlerin satışı konusunda sorunlar yaşanabildiğini belirterek “Tahtaköprü, Sarıdibek ve Türkmen Mahallelerinde açmış olduğumuz yöresel kilim dokuma kursları devam etmektedir. Asırlardır özellikle Sarıdibek ve Tahtaköprü Mahallerimizde yöresel kilim dokuma yapılmaktadır. Özellikle burada dokunan ürünlerimizin satışı konusunda destek bekliyoruz” diye konuştu.



‘Kıyafetlerimizi de kendimiz dikiyoruz’

Düzenlenen kursta usta öğretici olan ve Tahtaköprü Mahallesi'nde yaşayan Şehri Doğan ise kursun yeniden açılması nedeniyle mutlu olduklarını söyleyerek “Ürünlerimizin değerlenip 3-5 kuruş evimize girmesini istiyoruz. Bizim kadınlarımız günlük yevmiyeyeyse gidemiyor. 3-5 kuruş buradan alacağız. Allah nasip ederse. Burada kilim dokuyoruz. Seccade dokuyoruz. Heybe dokuyoruz. Çanta yapıyoruz. Özel bir desen isteyen olursa yapmaya çalışıyoruz. Kıyafetlerimizi de kendimiz dikeriz. Öyle pazardan alarak hazır giyinmeyiz. Hepimizi aynı böyle kıyafet giyeriz. Değişik değişik giyinmeyiz. Atalarımızdan böyle gördük. Böyle devam ettiriyoruz" dedi.

‘Asırlardır devam ediyor’

Asırlardın köylerinde kadınların bu şekilde renkli kıyafetleri giydiklerini söyleyen Sarıdibek Mahallesi'nde yaşayan usta öğretici Sümeyye Nacar, "Asırlardır devam eden kıyafetlerimizle, asırlardır devam eden dokuma işini bırakmamak istiyoruz. O yüzden bizde destek istiyoruz. Bu ürünleri satamadığımız için sıkıntı çekiyoruz. Giydiğimiz kıyafetlerimiz yıllardır devam eden kıyafetlerimiz. Daha önceden ebelerimiz, nenelerimizin giyindiği gibi hiç bırakmadık bu giyinmeyi" şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap