SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 08:57
Yabani orkide Samsun'da yaygınlaşıyor Görseli
GÜNDEM

Yabani orkide tarımı Samsun’da yaygınlaşıyor. 19 Mayıs ilçesinde, bu yıl 35 dönüm ekili alandan 20 ton ürün elde edildi. Bitkinin toprak altındaki yumrularının yaş hali kilosu 100 lira, kurutulmuş hali 650-700 lira, toz hali ise bin liradan satılıyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yabani orkide tarımı Samsun’da hızla ilerleme kazanıyor.

Kentte bu bitkinini tarımını yapan çiftçi sayısı ve ekili alan miktarı yıllar geçtikçe artıyor. 19 Mayıs ilçesinde, doğada yabani olarak yetişen, toplanması yasak olan ve 'salep' olarak bilinen yabani orkide bitkisi, 2015'te hazırlanan proje kapsamında izinli olarak doğadan belirli miktarda söküldü. Ardından da ilçede belirlenen tarım arazilerine dikilerek üretilmeye başlandı. Kısıtlı alanda yüksek kar sağlayan yabani orkideyi üreten çiftçi sayısı da her geçen yıl artış göstererek 45’e yükseldi. Bu yıl Mayıs ayında başlayan hasat dönemi Haziran sonu itibariyle sona erdi. 35 dönem ekili alandan yaklaşık 20 ton ürün elde edildi.

Yabani orkide
Samsun'da yabani orkide tarımı yaygınlaşıyor.


‘Çiftçilerden kilosu 100 liradan satın alındı’

Yabani orkide bitkisinin toprak altındaki yumrularının kilosu 100 liradan çiftçilerden satın alındı. Yumruların kurutulmuş halin kilosu 650-700 liradan toz hali ise bin liradan satılıyor. Salep ismi verilen toz hali dondurma yapımında ham madde olarak kullanılıp ve sıcak içecek olarak tüketiliyor.

‘Çiftçilere tohum desteği verildi’

Özellikle dar alandan elde edilen verim ve kazancı nedeniyle son dönemde çiftçilerin yabani orkide bitkisine olan talebi arttı. Ayrıca çiftçi sayısının artırılması için Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl 10 çiftçiye 50’şer kilo tohum desteği sağlandı. Yine bu yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma kapsamında 13 ilçede 50 çiftçiye 25’er kilo tohum desteği verildi. Böylece üretim yapacak çiftçi sayısı 95’e yükselmiş olacak.

‘Çiftçiler yabani orkide tarımına yöneliyor’

Yabani orkide bitkisinin çiftçiler için yeni bir ürün olduğunu ancak yıllar geçtikçe talebin arttığını dile getiren 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, "Ülkemize saleple ilgili çok ciddi bir hammadde ihtiyacı var. Bu nedenle çiftçilerimizin ürettikleri ürünü satamamaları gibi bir durum söz konusu değil. Çiftçilerimiz henüz tarladayken ürünleri sattılar. Yabani orkide tarımına ilçemizde başladık ancak şimdi Samsun’un 13 ilçesine yaygınlaştırılıyor. Biz yabani orkide tarımının daha çok yaygınlaşmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz açısından çok avantajlı bir ürün. Toprak yapısı bakımından bölgemiz bu bitki için çok uygun” diye konuştu.

’10 yıl alım garantisi veriliyor’

Karaman, yabani orkide bitkisinin koruma altında endemik bir tür olduğu ve doğadan sökümünün yasak olduğunu belirterek “Sökülmesi halinde ciddi bir para cezası var. Özel bir proje ile doğadan toplayıp tarımına başladık. Kayıt altında üretim yapıyoruz. Bölgemizde 6 çeşit yabani orkide bitkisi var. Tarım arazisi küçük olanlar için dar alanda yüksek getirisi olan bir ürün. Herkes bu tarımı yapabilir. Kazancı oldukça yüksek bir ürün. Biz bölgemizde fasulye, mısır gibi tarım ürünlerinin yerine çiftçilerimizin bu ürüne yönelmesini bekliyoruz. Çiftçilerimiz için gelecek Yabani orkidede. Firmalar tarafından çiftçilerimize 10 yıl alım garantisi bile veriliyor” dedi.

 

0 Yorum

Yorum Yap