• Samsun
  • Son Güncelleme 12:03
Vezirköprülü kadınlar ‘cicim’ tekniğiyle kilim dokuyor Görseli
GÜNDEM

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kursa katılan kadınlar, ‘cicim’ tekniği ile kilim dokuyor. Kursiyerler, asırlık geleneklerini yaşattıklarını söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Covid-19 pandemisi sürecinde normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kurslar da yeniden başladı. Açılan dokuma kursuna ilçede yaşayan kadınlar büyük ilgi gösterdi. Kursiyerler ‘cicim’ tekniği ile yöresel kilim dokumayı öğreniyor. Bir yandan da dokudukları kilimleri Samsun ve Türkiye’nin çeşitli illerine satışını yapıyor. Kişilerin isteklerine göre farklı desen ve renklerde üretilen kilimler tekrardan rağbet görmeye başladı.
Vezirköprü Halk Merkezi’nde Usta Öğretici olan Selma Kavaklı, kursun amacının unutulmaya yüz tutmuş ürünleri gün yüzüne çıkarmak ve bu ürünleri yeni nesle, tüm dünyaya tanıtmak dolduğunu belirterek “Vezirköprü ilçemize ait kilimimiz dokuma tekniği cicim dokumadır. Kendimize ait yöresel desenlerimiz vardır. Aslında her evde var bu kilimlerden fakat bu kilimler artık sandıklarda kalmış kenarda köşede kalmış atıl bir şekilde duruyordu. Biz bunları gün yüzüne çıkardıktan sonra Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya başladık” şeklinde konuştu.

 

‘Saf yün ve kök boya kulanıyoruz’

Talep doğrultusunda kilimleri dokuduklarını dile getiren Kavaklı,  “Ürünlerimizde kullanılan malzemeler saf yün, kök boyadır. Bütün her şeyi organiktir. Yurt dışına da sipariş yapıyoruz. Kilimin 1 metrekaresinin dokuması 15 gün kadar sürüyor. Çünkü cicim dokuma tekniği. Her tel ayrı şekilde işleniyor. Çözgüyü hazırlamamız bir günümüzü alıyor. Daha düz klasik desenler biraz daha kısa sürebiliyor. Türkler her gittiği yerde bu kültürü bıraktığı için her yerin bir dokuması vardır. Bizim bu kilimimiz coğrafi işaret belgesi almıştır" diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap