• Samsun
  • Son Güncelleme 13:27
Uzm. Diyetisyen İpek:  Klasik Türk kahvaltısından vazgeçmeyin Görseli
GÜNDEM

Samsun’da bulunan Uzm. Diyetisyen Aysun İpek, kahvaltının mutlaka atlanmaması gereken altın bir öğün olduğunu belirterek sağlık için klasik Türk kahvaltısından vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da bulunan Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyetetik Kliniği'nden Uzm. Dyt. Aysun İpek, kahvaltıda tüketilmesi gereken ve tercih edilmemesi istenen besinlerle ilgili bilgi verdi. Kahvaltının mutlaka atlanmaması gereken altın bir öğün olduğunu söyleyen İpek, ayrıca klasik Türk kahvaltısından da vazgeçilmemesi gerektiğini dile getirdi.
 

‘Poğaça ve börek tercihi hastalıklara temel atıyor’


İpek, pratik olarak görüldüğü için kahvaltıda poğaça ve börek tüketilmesinin de doğru olmadığını söyleyerek “Özellikle çalışan kesimin pratik tercihleri olan poğaça, simit, börek ile kahvaltı yapma alışkanlıkları kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi birçok kronik hastalığın temellerinin atılmasına neden olmaktadır. Bu besinlerden oluşan kahvaltıların sıklıkla tercih edilmesi, kahvaltıyı sağlıklı bir öğün olmaktan uzaklaştırmaktadır” dedi.
 



‘Yumurta, beyaz peynir, ceviz… tercih edin’


Klasik Türk kahvaltısının yumurta, peynir, zeytin, reçel, bal, pekmez gibi zengin içeriğe sahip olduğunu da dile getiren Uzm. Dyt. Aysun İpek, “Kahvaltının bilinenin aksine günün en büyük öğünü olarak tasarlanması gerektiğini söyleyemeyiz. Ancak kişiye özel ölçüler göz önünde bulundurulduğunda, 300-500 kcal enerji içeren bir kahvaltı tasarlanmalıdır. Kahvaltıyı yapıp yapmamaktan çok, yüksek kalorili gıdalar yerine daha çok yüksek protein içeren gıdaların yer verildiği şekilde bir kahvaltı hazırlamak sağlık açısından çok daha faydalıdır. Yumurta, peynir içeren yüksek proteinli kahvaltılar gün içinde iştahı azaltır ve bir sonraki öğünde daha az besin tüketilmesini sağlar. Menü olarak yumurta, beyaz peynir, ceviz, mevsim yeşillikleri, tam buğday unu ekmeği, süt, yulaf ezmesi, taze meyve ve badem tüketilerek güzel bir kahvaltı yapılabilir” diye konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap