• Samsun
  • Son Güncelleme 18:35
Samsun Gastronomi potansiyelinin farkında mı? Görseli
GÜNDEM

Samsun Gastronomi Turizmi potansiyeline sahip bir şehir. Yapılan araştırma bunu ortaya koyuyor. Fakat Samsunlular bunun ne kadar farkında?

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Gastronomi Turizmine yönelik yapılan çalışmada, vatandaşların büyük kısmının dahi kentin coğrafi işaretli ürünlerinden haberdar olmadığı vurgulandı.

“Samsun İlinin Gastronomi Turizmine Yönelik Paydaş Görüşlerinin Değerlendirilmesi” araştırıldı. Journal of Hospitality and Tourism Issues dergisinde yayınlanan makalede Samsun’un Gastronomi Turizmi incelendi.

“Samsun ilinin turizm faaliyetleri içinde gastronomi turizmi yer almakta mıdır? Samsun’da böyle bir potansiyel var mıdır? Varsa değerlendirilebilmekte midir?” gibi sorulara yanıt aranan araştırmanın amacının ise gastronomi turizminin nelerden oluştuğunu tespit ederek, Samsun’un turizm faaliyetleri içinde gastronomi turizminin daha fazla yer alması yönünde olası katkıda bulunmak olduğu ifade edildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından yapılan ve bu konudaki ilk araştırma olması, çalışmayı daha da özgün kıldı.

Turistlerin gastronomiye ilgisi

Yapılan bu çalışma ile Samsun’un gastronomi turizmi potansiyelinin, genel turizm faaliyetleri içinde hangi ölçüde yer aldığı ve Samsun’a ziyarete gelen turistlerin yöresel lezzetlerle ne ölçüde karşılaştığı tespit edilmeye çalışıldı.

Turistlerin yeni yerler keşfetme isteği ile seyahate çıktıklarının belirtildiği araştırmada aynı zamanda yeni bir kültürü tanımayı ve farklı lezzetleri deneyimlemeyi de arzu ettikleri ifade edildi.

Bu doğrultuda gastronomi, destinasyona hem yılın her döneminde ziyaret edilebilme fırsatını hem de turistlerin tatil döneminin zenginleştirilmesi olanağını sağladığının belirtildiği araştırmada, diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de pazardaki rakip destinasyonlarla rekabet edebilmek için alternatif türlere yönelmenin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 82’sinin Samsun’un turizm potansiyeline sahip olduğunu fakat bu potansiyelin değerlendirilemediğini ifade etti.

Samsun’un konumu itibari ile geçiş noktasında olan bir kent olduğunun vurgulandığı çalışmada ayrıca yerli turistlerin çoğunun Doğu Karadeniz’de bulunan Giresun, Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin illerine gitmek için Samsun’dan geçtiği hatırlatıldı.

Gastronomi potansiyeli var

Katılımcılar, Samsun’a özgü gastronomik ürünlerin küçük paketler halinde yol kenarlarına kurulacak satış noktalarından turistlere ulaştırılmasını tavsiye etti. Böylece turistlerin hem bu ürünleri deneyimlemiş olacağını hem de gittikleri yerlere götürerek daha fazla kişiye ulaştıracağını ifade etti.

Bu görüşün Samsun’un gastronomi turizminin tanıtılmasına büyük fayda sağlayacağı da kaydedildi. Samsun’da var olan gastronomi turizmi ürünlerinin tanıtımında büyük eksiklik olduğu katılımcıların önemle üzerinde durduğu konuların başında geldi.

Tarıtım günleri yapılmalı

Samsun’un kendi halkının büyük kısmı dahi kentin coğrafi işaretli ürünlerinden haberdar olmadığının vurgulandığı çalışmada, tanıtım faaliyetleri kapsamında; sosyal medya fenomenlerinin şehre davet edilmesi ve Samsun’a özgü gastronomik ürünleri deneyimlemesi, bu deneyimleri takipçileriyle paylaşması, ünlü şefleri ve gurmeleri kente davet ederek şehrin farklı noktalarında yöresel yemeklerin yapılması, tadılması ve bu aşamaların televizyon programlarında yayınlanması, Samsun’a özgü bir youtube kanalı oluşturulması ve bu kanalda insanların sevdiği ve güvendiği popüler isimlere Samsun’u tanıtma imkânı sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Samsun’daki restoranlara şehre özgü yöresel lezzetleri 3, 4 ya da 5 kalem menülerinde bulundurma zorunluluğu getirilmesi gerektiğine de işaret edildi.

Samsun’da gastronomi rotası oluşturulmasının önerildiği çalışmada yapılan araştırmalar sonucunda, şehre yönelik hiçbir gastronomi turuna rastlanılmadığı belirtildi.

Kentte düzenlenen festivallerin profesyonellerce yönetilmesi gerektiğinin vurgulandığı çalışmada ayrıca sadece Samsun’da yetişen 1600 çeşit ot bulunduğuna vurgu yapıldı.

Böyle bir potansiyele sahipken bu potansiyelin değerlendirilememesi çok üzücü olduğu ifade edildi. Samsun’da daha fazla festival düzenlenmeli ve festivallerin nitelikleri arttırılması gerektiği de belirtildi.

0 Yorum

Yorum Yap