SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 09:58
Milli Mücadelenin ilk propaganda afişi Samsun’da Görseli
GÜNDEM

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluş savaşını başlatmak için geldiği Samsun'da milli mücadele çalışmaları için basılan ilk propaganda afişi, Kent Müzesi'nde sergileniyor. Müzeyi ziyaret edenler tarafından afiş ilgi görüyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve 2015 yılında Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) düzenlediği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda Avrupa'nın en iyi 6 müzesinden birisi seçilen Samsun Kent Müzesi’nde Samsun’un tarihi ve kent yaşamı anlatıyor. Müzede bulunan eserler arasında en çok dikkat çeken parçaların başında ise milli mücadelenin ilk propaganda afişi geliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun'a geldiği dönemde, milli mücadeleye destek sağlanması amacıyla bu afişin basıldığı belirtiliyor. Afişin başlığında Osmanlıca 'Halaskaran-ı İslam' Türkçe 'İslam kurtarıcıları' ibaresi bulunuyor. Afişte ayrıca Mustafa Kemal Atatürk ile 13 silah arkadaşının fotoğrafları yer alıyor.

Türk Bayrağı ve iki asker resminin bulunduğu afişin orta kısmında ise üzerinde 'Türk Bayrağı'ndan bir elbise bulunan sağ elinde bir kama, sol eli ile haritadaki Misak-ı Milli sınırlarını gösteren bir kadın resmi bulunuyor. Kadın resminin ayrıca Türklerin Anayurdu'nu da temsil ettiği ifade edildi. Taş baskı yöntemiyle basımı yapılan ve İzmit'te yaşayan Mesut Pektaş'a ailesinden kalan afiş,  2013’de Samsun Kent Müzesi'ne bağışlandı.

0 Yorum

Yorum Yap