SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 03:03
Koreli Ayla ile Samsun'da buluşmak istiyor Görseli
GÜNDEM

Koreli Ayla ile babasının yakınlığından söz eden Erdoğan Özoral, "Savaş sırasında Türk askerlerinin sahip çıktığı Koreli Ayla’yı Samsun’a davet ediyorum" dedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun'da yaşayan Erdoğan Özoral (67), Kore Gazisi olan merhum babası Hüseyin Özoral'ın görev yaptığı bölükteki askerlerin bakımını üstlendiği ve merhum Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği'nin manevi kızı Ayla'yı Samsun'da ağırlamak istediğini söyledi. Özoral, Ayla'nın ve Türk askerlerinin hayat hikayesinin anlatıldığı sinema filmini izledikten sonra babasının Kore’de bulunduğu dönemde ailesine gönderdiği fotoğrafları tek tek inceleyip notlarına baktığını belirterek Ayla’yı Samsun’a davet etti.
Ayla’yı Samsun’da ağırlamaktan çok mutlu olacağını belirten Özoral, 4 yıl önce Ayla’ya ulaşabilmek için Kore Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na babasının gönderdiği fotoğrafları ve dokümanları bir mektupla birlikte gönderdiğini ancak bir sonuç alamadığını dile getirdi.



‘Ayla ile olan fotoğrafını Türkiye'ye göndermiş’

Özoral, Ayla’ya ulaşmayı çok istediğini ifade ederek “Bunun için Kore Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na girişimlerde bulundum. Hatta Samsun’da Muharip Gaziler Derneği ile iletişime geçtim. Ancak koronavirüs pandemisi de araya girişince süreç yavaşladı. Bu benim için çok önemli. Çünkü çocukluğum babamın ve arkadaşlarının kahramanlık hikayelerini annemden dinleyerek geçti. Ayla'yı sinema filmi nedeniyle basında yer alan haberlerden gördüm. Kendisi ile iletişime geçmek için çok uğraştım. Kendisini Samsun'da ağırlamak istiyorum. Bunu başarabilirsem babama karşı olan görevlerimden birisini de gerçekleştirmiş olacağım. Elimdeki fotoğrafta babam, Ayla ile birlikteler ve bu fotoğrafı babam Türkiye’deki ailesine gönderiyor. Ayla’yı o kadar çok seviyor ki 17 Mayıs 1952'de kendi anne ve babasına gönderdiği Ayla ile olan fotoğrafının arkasına 'Bölüğümüzün kızı ve tugayımızın uğuru Ayla'yla son bir hatıra. Kızımız artık yanımızdan ayrılarak Seul’de bir yetimhaneye verilmiştir' yazmış” dedi.



’11 Koreli çocuğa sahip çıkmışlar’

Özoral, babasıyla bölükteki arkadaşlarının o dönemde Koreli 11 çocuğun bakımını üstlendiklerini dile getirerek “Annem, bana çocukken babamın bulunduğu bölükteki askerlerin savaş sırasında 11 Koreli çocuk bulup, onlarla nasıl ilgilendiklerini, çocuklara nasıl sahip çıktıklarını anlatırdı. Diğer çocukların fotoğraflarını da babam Türkiye’ye göndermiş. Ayla’nın Türk askerleriyle olan hikayesini anlatan sinema filmini izlemeye gittim o dönem ama o kadar duygulandım ki filmin tamamını bile izleyemedim. Filmde anlatılan hikayedeki kız olan Ayla’nın babamın fotoğraflarında ailesine gönderdiği ve anlattığı Ayla olduğunu anladığımda ise tekrar tekrar o fotoğraflara baktım. Hatta fotoğraflarda o dönem Türk askerlerinin sahip çıktığı 3 çocuğun daha fotoğraflarını buldum. Babam ve silah arkadaşları, vatanlarından binlerce kilometre uzaklıkta bu Koreli çocuklara, bunu bir insanlık görevi olarak düşünüp sahip çıkmışlar. Onları bırakmamışlar. Ben de babama ve arkadaşlarına karşı bunu başarabilirsem manevi olarak kendimi çok huzurlu hissedeceğim” diye konuştu.  


Erdoğan Özoral

Özoral, babasının Samsun'da Sanat Okulu'ndan mezun olduktan sonra askeriyeye katıldığını, astsubay kıdemli başçavuş olarak göreve başladığını ve hemen ardından 1951'de Kore'ye gittiğini belirti. Özoral, yaklaşık 1 yıl Kore'de kaldıktan sonra yaralanıp gazi olarak yurda dönen babasının 1955 yılında hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Özoral, 2015’de Güney Kore Askeri Ateşesi’nin, Samsun'a geldiğini babasının madalya ve beratını kendisine verdiklerini söyledi.  

0 Yorum

Yorum Yap