• Samsun
  • Son Güncelleme 09:27
Kenevir ekim alanında düşüşe rağmen Samsun yine ilk sırada Görseli
GÜNDEM

Kenevir ekiminde Samsun'un önemli bir il olduğunu söyleyen OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Bu yıl ülke genelinde kenevir ekim alanında düşüş yaşandı. Bu düşüşe rağmen üretim miktarı açısından Samsun’un yine Türkiye’de ilk sırada" dedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kenevir ekiminde Samsun, Türkiye'nin en önemli illerinden biri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak 2019'da Vezirköprü ilçesinde kenevir tohumu üretimini yoğun olarak devam ettireceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilçenin, bu işin merkezi olacağını açıklamasının ardından bölgede 2 yıldır kenevirle ilgili hareketlilik yaşandı. Hem Samsun’da hem de Türkiye genelinde kenevir ekim alanları ve üretimi arttı. Ancak yaşanan Kovid-19 pandemisi ve üretilen kenevirin sanayide beklendiği oranda kullanılamaması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında hem Türkiye geneli hem de Samsun’da düşüş yaşandı. Çiftçiler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldıkları ekim izni doğrultusunda 15 Mayıs itibariyle kenevir ekimini tamamladı. Geçen yıl Türkiye genelinde 4 bin 600 dekar alanda Samsun’da ise 2 bin 650 dekar alanda kenevir ekimi yapıldı.

Prof. Dr. Selim Aytaç
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevir ekim döneminin normal şartlarda Mart ve Nisan aylarında yapılması gerekirken mevsimsel değişiklikler ve pandemi nedeniyle iki yıldır zamanda gecikmeler yaşandığını söyleyerek “Geçen yıl ve bu yıl hem iklim faktörleri hem pandemi nedeniyle ekimlerle ilgili bir gecikme meydana geldi. Sadece kenevire has değil diğer ürünler için de bu söz konusu. Ekim döneminde kaymalar olabiliyor. Bu yıl biraz gecikmeler oldu. Ekim alanlarında bu yıl azalma bekliyoruz. Sebebi şu; Geçen yıl üretilen ürünlerin bir kısmı hala işlenmedi. Bir tesis kurma ve işleme konusunda sanayi biraz daha yavaş geliyor tarımın arkasından. Ürünler işlenmeyince katma değere dönüşmeyince ve bununla ilgili olarak da stoklar olunca ekim alanında bir takım azalma olabilir.  Sanayi sektörü aynı ivmeyi yakalayınca bununla ilgili güzel gelişmeler mutlaka devam edecektir” şeklinde konuştu.

 Görseli Vezirköprü'de kenevir ekimi düştü
Türkiye'nin kenevir merkezi ilan edilen Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bu yıl kenevir ekimi düştü.

‘Düşüşe rağmen samsun ilk sırada olur’

Prof.Dr. Aytaç, sanayi tesisi kurulmasının kolay bir süreç olmadığını ve bir takım gecikmelerin meydana gelebildiğini dile getirerek “Bundan dolayı tarımda buna bağlı olarak sanayisel olarak bir karşılıkta eşleşmeyince ekim alanlarının artışı da biraz frenlenmiş oluyor. Sadece Samsun’da değil Türkiye genelinde ekim alanında azalma olacaktır. Üretimde yine Samsun Türkiye’de ilk sırada yer alacaktır ancak geçen yıl ki rakamların yakalanmayacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

‘Ar-ge çalışmalarının tamamlanmasıyla üretim artacaktır’

Sanayide Türkiye’de kenevirle ilgili yeni ürünlerin çıkarılması konusunda bir AR-GE sürecinin de olduğunu dile getiren Prof.Dr. Aytaç, “Türkiye’de birçok firma AR-GE’lerini yapıyor. Sektör bazında söylemek gerekirse, orman ürünleri, kağıt ürünleri, otomotiv, tekstil, bio plastik, bio kompost, gıda sektörlerinde AR-GE çalışmaları devam ediyor. Bu AR-GE’ler sektörde bilgi akışını sağlar. Sektör bu bilgiyi aldıktan sonra tesisini yapar. Bütün bunlar belli bir zaman sonra üretime yansıyacak. AR-GE’lerin tamamlanmasıyla birlikte sanayide de üretim artacaktır, beklentimiz bu yönde” diye konuştu.

Boyu yaklaşık 4 metreye kadar ulaşacak kenevir için hasat dönemi Ağustos ayında başlayacak ve Ekim ayının sonuna kadar sürecek.

0 Yorum

Yorum Yap