• Samsun
  • Son Güncelleme 15:46
Kavrulacağız! Türkiye’ye Sıcak Hava Uyarısı Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kavrulacağız! Türkiye’ye Sıcak Hava Uyarısı: Sıcaklıklar 10 Derece Artacak

Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası Türkiye'ye geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan tahminlere göre, gelecek hafta sonuna doğru sıcaklıklar 5 ila 10 derece yükselecek. Marmara Bölgesi'nde sıcaklıkların 35, Ege'de de bir takım şehirlerde 45 dereceye kadar yükselmesi tahmin ediliyor. Uzman isim vatandaşları sıcak havalara karşı uyarıyor.

Türkiye genelinde sıcaklıklar artmaya başlıyor.

Uzman İsimden Kritik Uyarılar Peş Peşe Geldi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen'in, hava durumu tahminleri ve uyarıları:

"Avrupa ve İngiltere'deki sıcak hava dalgası salı gününe kadar devam edecek. Bizi şu anda etkilemeyecek. Cumaya kadar etkilemeyecek.

Biz kıyısından köşesinden nasibimizi alacağız. Cuma günü etkilenmeye başlayacağız. Muğla Valiliği orman yangınları ile ilgili ikazda bulundu. Önümüzdeki hafta hem sağlığımız açısından hem de orman yangınları açısından dikkat edeceğiz. Ne kadar süreceğine bakacağız. En azından 2-3 gün sürecek gibi gözüküyor..

"Artık Biz İki Mevsimlik Bir İklime Gidiyoruz"

5 gün sürerse sıcak hava dalgası denir buna. İstanbul bugün 32 derece civarında. Bu sıcak hava dalgaları canımızı sıkacak gibi gözüküyor. Artık ezberimizdeki Türkiye iklimini aklımızdan çıkaralım. Artık Türkiye Akdeniz ikliminde değil, kurak iklimde. Artık biz iki mevsimlik bir iklime gidiyoruz."

"Gölgede, Hafif, Yavaş Ve Sulu Bir Yaşam"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Sağlık ve yangınlar konusunda uyarıda bulunarak "Sıcak hava dalgalarında bizim vatandaşa söylediğimiz şey gölgede, hafif, yavaş ve sulu bir yaşam sürmeleri.

Gölgeni Görmüyorsan Gölgeye Kaç'

Çocuklar için de 'Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç' diye bir sloganımız var. Özellikle güney bölgelerde bitkilerin içerdiği su miktarı çok azalacak, yanmaya müsait hale gelecek. O yüzden dışarıda ateş yakmak gibi kıvılcım çıkaran her türlü şey yasaklanmalı ve halkın da buna dikkat etmesi gerekli.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz: Sıcaklıklar Avrupa üzerinde konuşlanmış durumda. Şu an itibarıyla yurdumuzun kuzeyinde ve batısında Avrupa üzerindeki yüksek basıncın doğuya doğru hareketini engelleyen kuvvetli bir alçak basınç merkezi var..

Genel itibariyle baktığımızda haftanın ikinci yarısından sonra yurdun iç ve batı bölgelerinde hava sıcaklıkları bir miktar artıyor ve mevsim normalleri civarına geliyor. Şu an itibariyle sıcak hava güney kesimlerde, Akdeniz bölgesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hâkim..

Avrupada'ki Kadar Yüksek Sıcaklıklar Beklemiyoruz

Marmara, İç Anadolu ve Karadeni'de ise hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında. Önümüzdeki 10-12 günlük periyotta yüksek sıcaklıklar Avrupa'da etkili olacak ancak yurdumuzda o kadar etkili bir sıcaklık beklemiyoruz.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap