• Samsun
  • Son Güncelleme 00:32
Hibe desteği ile başladı 5 yılda üretimi 3 kat artırdı Görseli
GÜNDEM

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan Emine Tuğ (36), Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı destekle başladığı mantar üretimini yıllık 25 tondan, 67 tona çıkardı. Tuğ, hedefinin önce tüm Türkiye’ye sonra da yurt dışına mantar satışı yapmak olduğunu söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Çarşamba ilçesi Çay Mahallesi’nde yaşayan 2 çocuk annesi Emine Tuğ, 2016’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 'Genç Çiftçi' projesi kapsamında, hazırladığı çalışmayla 30 bin TL'lik hibe desteği kazandı.

Tuğ, aldığı destekle birlikte, yıllık 25 ton üretim kapasiteli, 112 metrekarelik kapalı alana sahip kültür mantarı üretim tesisi kurdu. Samsun ve çevre illere kültür mantarı satışı yapan Tuğ, ilerleyen süreçte hem üretim kapasitesini hem de satış yaptığı il sayısını artırdı.

5 senede 500 metrekare kapalı alanda yıllık 67.5 ton mantar üretim kapasitesine ulaştı. Tuğ, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' etkinliği kapsamında Ankara'da düzenlenen 'Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni' ne katılarak 21 Özgün Kadın Girişimci Çiftçiden birisi oldu. Ödülünü de Bakan Pakdemirli’nin elinden aldı.

28 bin liralık hibe ile başladı

Emine Tuğ, 2016’da aldığı hibe desteği ile işe başlamasının ardından bu noktaya geleceğini hiç beklemediğini söyledi. Tuğ, “2016’da Genç çiftçiden 28 bin 800 Türk Lirası destek aldık. 2017 yılında, Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi’nin ’Can Suyu’ projesi vardı.


Mantar üreticilerine 10 ton kompos desteği sağlamışlardı. Oradan da kompos desteği aldım. Kendi sermayemizle birlikte yıllar içinde hem üretim kapasitemizi artırdık hem de satış yaptığımız alanı genişlettik. Samsun’un yanı sıra Karadeniz Bölgesi’ndeki illere satış yapıyoruz. Ablam ve erkek kardeşimde bana destek oluyorlar. Onlarla birlikte bu işi yapıyoruz. İşimi çok seviyorum” diye konuştu.

‘Hedefimiz ihracat yapmak’

 

Ürettikleri kültür mantarının toptancıda fiyatının kilosu 12 liradan, perakende de ise 15 liradan satıldığını belirten Tuğ, “Ürettiğimiz ürünü satma konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Kaliteli ürün ürettikten sonra Pazar sıkıntınız yok. Ürettiğiniz ürün alıcı buluyor.

Samsun ve çevre illere mantar satışı yapıyoruz ancak benim hedeflerim hayallerim var. Önce tüm Türkiye’ye ardından da yurt dışına mantar ulaştırmak istiyorum. Hedefim ihracat yapmak. Bunu başarabileceğime inancım tam. Ben özel sektörde çalıştıktan sonra kendi işimi kurma hayaliyle bu işe başlamıştım.

Bu işi yapmaktan çok mutluyum. Bu ise yeni başlayacak arkadaşlara önerim mutlaka bir danışman ile başlamaları olacaktır. Üretim konusunda bilgiye sahip olmayanlar ciddi kayıplar yaşayabiliyor ve bunun olmaması için de üretimi bilen danışmanlık yapan kişiler ile iletişime geçerek başlamalarını öneririm” diye konuştu.
 

Mahallesindeki kadınlara iş imkanı sağladı

Emine Tuğ, bir kadın çiftçi olarak mahallesinde bulunan diğer kadınlara da mantar üretim tesisinde iş imkanı sağladığını dile getirdi. Tuğ, “Mantar toplama zamanlarımızda kadın işçilerimiz çalışıyorlar. Bu sayı 4 ila 8 arasında değişiyor.

Bu tesis hepimizin hayıtını değiştirdi. Ben bir iş kurdum ancak mahallemdeki diğer kadınlar için de istihdam oldu. Hepimiz bir zincirin parçasıyız. Biz hem üretiyor he de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Benim gibi bir iş kurmak isteyen ama cesaret edemeyen başka kadınlar olabilir.

Onlara şunu söylemek istiyorum; adım atmaktan korkmasınlar ve cesaretli olsunlar. Mutlaka başarılı olacaklardır. Hayal kursunlar ve bu hedef doğrultusunda çalışmaktan yılmasınlar” dedi.

Tuğ, fabrikalardan aldıkları mantar üretimi yaptıkları komposlarla ilgili zaman zaman sorunlar yaşayabildiklerini belirterek fabrikalarında bu noktada denetlenip taahhüt edilen ürünleri satmalarını sağlamak adına yapılan çalışmalarına ağırlık verilmesini istedi.

 

0 Yorum

Yorum Yap