SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 19:47
Emin Yoğurtcuoğlu 127 farklı kuş türü tespit etti Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Emin Yoğurtcuoğlu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 10 saatte 127 farklı tür tespit etti.

Kuş dedektifi olarak anılan Emin Yoğurtcuoğlu, hafta sonunu geçirdiği Kızılırmak Deltası’nda farklı türler tespit etti. Kuş gözlemcisi ve araştırmacısı Emin Yoğurtcuoğlu, deltadaki gözlemleri sırasında 10 saat içinde 127 farklı kuş türü gördü.

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor.

Uygulanan tedbirler ile koruma altına alınan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içinde bulundurduğu biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler farklı türlerdeki birçok kuşa ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık bir haftadır Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde kuş gözlemi yapan kuş gözlemcisi ve araştırmacısı Emin Yoğurtcuoğlu, deltadaki gözlemleri sırasında 10 saat içinde 127 farklı kuş türü gördü.

Emin Yoğurtcuoğlu biyografi
Kuş gözlemcisi ve araştırmacısı Emin Yoğurtcuoğlu


‘Türkiye’deki kuş türlerinin 3’de 1’i anlamına geliyor’

16 senedir Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni ziyaret ederek kuş gözlemi yaptığını dile getiren Yoğurtcuoğlu, “Ekim’in son haftası ve Kasım ayı başı bizim nadir olan türleri görmek için uygun bir zaman dilimidir. Kızılırmak Deltası gibi önemli bir alan bu kuşları aramak için en değerli yer oluyor bizim için.  Bir haftadır buradayım sabah gün doğumuyla başlayıp akşama kadar sürekli arazideyim. Geçen günlerde yağmurlu soğuk hava dalgasıyla beraber on binlerce kuş buraya gelip dinlenmeye başladı.

Ben de o gün sabah erkeden tür sayımı yaptım ve yaklaşık 10 saat içinde 127 farklı kuş türü ile karşılaştım. Bu da neredeyse Türkiye’deki kuş türlerinin 3’de 1’ine tekabül ediyor. Türkiye’nin tamamında rastlanan ve senelerdir yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen türlerin 3’de 1’i demek. Bu muazzam bir sayı” dedi.

Emin Yoğurtcuoğlu biyografi

‘Çok özel bir alan’

Yoğurtcuoğlu, deltanın kuşları doğal olarak yaşadıkları ortamda izlenebileceği bir alan olduğuna dikkat çekerek “Herkes gelip burada kuşları doğal yaşamlarında görebilir. Burası şuan benim Türkiye’de rastladığım gerçekten çok özel bir alan. Kuşlar insanlardan yavaş yavaş korkmamaya başladı.

Daha önceleri kuşlar kendi evlerinde kendilerini rahatsız hissederken şimdi durum çok farklı halde. Yakın zamanda trafiğe kapatıldı burası ve kimlerin giriş yaptığı kontrol altına alınmış durumda, herkesin aktivitesi belli. Hayvanlar da burayı güvenli bölge olarak kendi hafızalarına kaydediyorlar. Bu nesiller boyu devam ederse bir sonraki kuşakta bu kuşlar yanımıza kadar gelecek. Bu birçok şeyin değişimine yol açar” diye konuştu.

Emin Yoğurtcuoğlu biyografi


Emin Yoğurtcuoğlu : Örnek bir çalışma yapıldı

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yapılanların şu ana kadar Türkiye’de gördüğü kendini en mutlu eden değişim olduğunu söyleyen Yoğurtcuoğlu, “Örnek bir çalışma yapıldı. Umarım ki Türkiye’deki bütün sulak alanlar için Kızılırmak Deltası örnek alınır. Bu şekilde koruma ile insanları doğa ile tanıştırma tekrar bir araya getirme faaliyetleri devam eder.

Her taraf tertemiz bu bizim özlediğimiz doğa profili. Burada ormanlar var, denize açılan kanallar var, her biri ayrı habitat oluşturuyor. Bu nedenle birçok farklı türde kuşlar yaşıyor. Te tek her bir alanı ziyaret edip kuş gözlem yapıyorum. Umarım ki önümüzdeki dönemlerde de gelip bende kendimle yarış halinde devam edip buranın tür çeşitliliğini artırmaya çalışacağım” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Burasının değerini belki birçok insan günümüzde tam manasıyla anlayamıyor ama seneler sonra belki buranın değeri daha çok anlaşılacak. 20 sene sonra bugün doğan çocuklar teşekkür edecek ‘Bize böyle bir yere bıraktığınız için teşekkür ederiz’ diyecekler. Eğer biz burayı yok edersek 20 sene sonra çocuklar burada neyi kaybettiklerini hiçbir zaman bilemeyecekler. Şuan bunu gösterme şansına sahibiz. Bu nesiller boyu devam edecek bir miras.”


Emin Yoğurtcuoğlu Twitter

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 13 Nisan 2016'da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin korunması için bölge, Temmuz 2018'de araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar bulunuyor.

Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınması ile bölgenin daha etkin korunması amaçlanıyor.

'Kesin korunacak Hassas alan’

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, son olarak Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen 21 yerden biri oldu. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, dünyada nesli tükenme tehlikesi altındaki türleri barındırıyor. Alanda, şu ana kadar tespit edilen kuş türlerinden 18'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu, 21'inin ise nesli tehlike altına girmeye yakın türler arasında yer aldığı belirtildi.

0 Yorum

Yorum Yap