SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:50
Eko anksiyete nedir? Görseli
GÜNDEM

Anksiyete diğer bir adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatta anksiyeteye sebep olabilecek olaylar yaşayabilir, olumsuz durumlar içerisinde kalabiliriz.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Sürekli olarak stres, endişe yaşayan bir kişi için sosyal hayat sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir. Anksiyete görülen kişilerde bu durumu tetikleyen farklı sebepler olabilir. Bu sebeplerden biri de ekolojik sorunlar ve buna bağlı olarak tüm canlıların geleceğinden emin olamama durumudur.

İklim krizinin artık hayatımızı fazlasıyla olumsuz etkiliyor oluşu, doğal afetlerin artması ve bazı canlıların neslinin tükeniyor olması gibi olumsuzluklar eko anksiyeteye neden olmaktadır. İklim değişikliğinin hayatlarımızı doğrudan etkilemeye başlaması çevreyle alakalı kaygıları arttırdığından son dönemde eko anksiyete sorunu yaşayan kişileri de arttırmıştır.

Eko anksiyete özellikle sorgulamaya açık ve kendinden önceki nesilleri bilinçsiz davranmayla suçlayan genç bireyler ve çocuklarda gözlemleniyor. Geleceğe dair umutsuzluk, stres, durumu ciddiye almayanlara karşı öfke gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Kaygılara, kendi karbon ayak izine karşı suçluluk, nesli tükenen hayvanlara ve tahrip edilen doğal alanlara karşı üzüntü ve çözüm noktasında kendini yetersiz hissetme gibi duygular eşlik ediyor.  

İşin üzücü tarafı ise bu kaygıyı yaşayanların, kaygılarında haksız olmayışları. Yaşanan kuraklık, iklim krizinin etkilerinin çeşitlenmesi, doğal afetlerin artması dünyada yolunda gitmeyen şeylerin olduğunun göstergesi.

Eko anksiyete yaşıyorsanız dünya için endişelenen, durumun ciddiyetinin farkında olan bilinç birisiniz demektir. Ancak sağlığınızı da düşünmek zorundasınız. Peki, Eko anksiyeteyi azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Karbon ayak izinizi azaltmak dünya adına önemli bir adım olacaktır. Bunun için tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirip sürdürülebilir tüketime yönelebilirsiniz.

Çevre için çalışan topluluklarda gönüllü olabilir; hem konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olur hem de insanların bilinçlendirilmesinde rol alabilirsiniz.

Doğada daha fazla vakit geçirip, kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

Atıksız yaşam ve geri dönüşüm konularında daha dikkatli davranabilirsiniz.

Balkonda ya da evinizin uygun alanlarında bitkilere yer verip, yaşam alanınızı iyileştirebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap