SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:00
Coğrafi işaret denilince ilk Bafra pidesi akla geliyor Görseli
GÜNDEM

Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Katılımcıların Samsun’a ait coğrafi işaretli ürünlerden en fazla Bafra pidesini bildikleri belirlendi. Ayrıca coğrafi işaret alması gereken ürün olarak da Bafra karpuzunu gösterdikleri tespit edildi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da tüketicilerin coğrafi işaretli ve organik ürünler ile ilgili tüketicilerin bilgi seviyeleri, tutumları ve tüketim davranışları araştırma konusu oldu. Geçen yıl Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans Tezi olarak yapılan bir araştırmada kente yaşayanların coğrafi işaretli ve organik ürünler hakkındaki bilgileri ile ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

‘Tüketiciler organik ürünlerle ilgili daha çok bilgi sahibi’

Samsun’un İlkadım, Atakum ve Canik ilçelerinde ikamet etmekte olan tüketiciler ile gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin, coğrafi işaretli ürün tanımı ve özellikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve farklı algılarının oldukları belirlendi. Tüketicilerin yüzde 47,7'sinin coğrafi işaretli ürün tükettiği, yüzde 46,4'ünün ise coğrafi işaretli ürüne daha fazla ödeme yapabileceği, yüzde 22,7'sinin ise fiyatın yüzde 5-10 arası fazlasını ödeyebileceği tespit edildi.

Tüketicilerin organik ürün tanımı ve özellikleri konusundaki bilgileri coğrafi işaretli ürünlere oranla daha iyi seviyede olduğu belirlenirken tüketicilerin yüzde 85,7'sinin organik ürün tükettiği ve yüzde 70,1'inin organik ürüne daha fazla ödeme yapabileceği, yüzde 46,8'inin ise fiyatın yüzde 5-10 arası fazlasını ödeyebileceği tespit edildi.

‘En fazla Giresun fındığı tüketiliyor’

Araştırmaya katılan tüketicilere coğrafi işaret terimini duyup duymadıkları sorulduğunda ise duyduklarını ifade ederken duyum kaynağı olarak ise televizyonu gösterdi. Katılımcılar ayrıca ürünlerin coğrafi işaretlenmesinin yararlarının olduğunu, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.

Araştırmada katılımcıların coğrafi işaretli ürün tüketim durumuna bakıldığında çoğunluğun tükettiği görüldüğü belirlenirken bu ürünlerden ise en fazla Giresun fındığı tüketildiği tespit edildi.

‘Coğrafi işaretli ürün daha lezzetli bulundu’

Coğrafi işaretli ürün tüketen tüketiciler coğrafi işaretli ürünleri daha lezzetli buldukları için tükettiklerini belirtirken coğrafi işaretli ürün tüketmeyen tüketiciler ise coğrafi işaretli ürünleri bilmedikleri için tüketmediklerini ifade etti. Coğrafi işaretli ürün tüketen tüketicilerin tükettikleri coğrafi işaretli ürünlere, tüketim sıklıklarına ve ödedikleri ortalama miktara bakıldığında en fazla Ezine peyniri, Kars kaşarı, Edirne beyaz peyniri, Erzincan tulum peyniri, Afyon kaymağı ve Maraş dondurmasından oluşan 1’inci ürün grubunu her gün tükettikleri ve ortalama olarak en fazla 91 TL harcama yaptıkları görüldü.

‘Samsun için en fazla Bafra pidesi biliniyor’

Araştırmada katılımcıların Samsun’a ait coğrafi işaretli ürünlerden en fazla Bafra pidesini bildikleri belirlenirken Samsun’a ait ürünlerden coğrafi işaret alması gereken ürün olarak Bafra karpuzunu gösterdikleri ifade edildi.

‘Organik ürünlerde yumurta ilk sırada’

Araştırmaya katılanların organik ürün teriminde ürünün doğal koşullarda üretildiğini anladıkları belirlenirken katılımcılar büyük oranda organik ürün tükettikleri, en fazla tüketilen organik ürün ise yumurta ve özellikle gezen tavuk yumurtası olduğu ifade edildi. Vatandaşlar, organik organik ürünleri hormonsuz oldukları için tükettiklerini organik ürün tüketmeyen katılımcılar ürünlerin çok pahalı olmasından dolayı tüketemediklerini ifade etti.

Yapılan analizler sonucunda coğrafi işaretli ve organik ürünler hakkındaki tüketim davranışı ile coğrafi işaretli ürün satın alma niyeti ve organik ürün satın alma niyetleri arasında anlamlı ve pozitif düzeyde bir ilişki olduğu belirlendi. Yine analizler sonucunda coğrafi işaretli ürünler ile ilgili algılanan fayda ile coğrafi işaretli ürün satın alma niyeti arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu da tespit edildi.

0 Yorum

Yorum Yap