SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 06:04
Bakan Dönmez: Maden ihracatında yeni rekor geliyor Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin maden ihracatında geçen yıl rekor kırıldığını söyleyerek "Veriler gösteriyor ki bu yıl da maden ihracatında yeni bir rekor geliyor" dedi.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2021'de Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5,93 milyar dolarlık ihracata imza atan maden sektörünün, 2022'ye de rekor hedefiyle girdiği belirtildi.

Sektörde ihracat yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 2,82 milyar dolardan 3,36 milyar dolara yükseldiği ifade edildi

İhracatta ilk sırada ise 713 milyon dolarla Çin yer aldı. 328 milyon dolarla ABD ikinci sırada 214 milyon dolarla Bulgaristan üçüncü sırada yer aldı.

Ürün bazında ihracatta ise 484 milyon dolarla işlenmiş mermer, 306 milyon dolarla blok mermer ve traverten, 301 milyon dolarla çinko ilk sıralarda yer aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yer altı zenginliği açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu belirterek “"Maden ihracatımız da bu lokomotif içinde, hatta en ön sıralarında yer alıyor. Geçen yıl maden ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştık. Veriler gösteriyor ki bu yıl da maden ihracatında yeni bir rekor geliyor. Bu artışta yarı mamul ve mamul ürünlerinin yükseliş yakalaması bir diğer sevindirici gelişme. Katma değerli ürün ihracatını daha da artırarak ülkemize daha fazla döviz kazandıracağız” dedi.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap