SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 13:57
Ayvacıklı kadınların ürettiği cicim kilimi, Cemil İpekçi'nin dikkatini çekti Görseli
GÜNDEM

Ayvacıklı kadınlar, 200 yıl önce bölgede yapıldığı belirlenen cicim kilimi yaşatıyor. Kilim, ünlü modacı Cemil İpekçi’nin de dikkatini çekti.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Ayvacık ilçesine özgü unutulmaya yüz tutmuş cicim kilimi bölgede yaşayan kadınlar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Genç kızların çeyizlerinde yer alan ve ölülerin üzerine örtülen cicim kiliminin üretimini sürdürmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için sosyal medya üzerinden de tanıtım yapılıyor.

Cemil İpekçi'nin dikkatini çekti

İlçede yaşayan Hacer Üstündağ cicim kilimini dokuyarak yöresel bu ürünü yaşatmaya çalışıyor. Sosyal medya üzerinden cicim kilimini tanıtmaya çalışan Üstündağ’ın yaptığı paylaşım ünlü modacı Cemil İpekçi’nin de dikkatini çekti. Üstündağ, Cemil İpekçi’nin ceket tasarımı için 5 metre uzunluğunda 45 santimetre eninde bir cicim kilimi dokuduğunu belirterek “Kilimi yaklaşık 10 gün içerisinde bitirip cemil İpekçi’ye göndereceğim. Kendisi cicim kilimini bir heybede görmüştü ama kendisi kilimi ceket tasarımı için kullanacağını belirtmişti. Bölgemiz için çok önemli bir ürün olan cicim kiliminin tanıtımını yapmak insanlara duyurmak için bende elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bu dokuma unutulmasın ve gelecek kuşaklara aktarılsın istiyorum” diye konuştu.



Cicim kilimi dokumasını kendisinin yaşadığı mahalledeki yaşlı kadınlardan öğrendiğini ve dokumaya devam ettiğini belirterek “50 yıl öncesine kadar cicim kilimi kök boyalarla hazırlanan yün iplerle yapılıyordu. Ancak şimdi maalesef o iplikler kalmadı yapanda yok. Biz büyüklerimizden bir emanet olarak bu kilimi yaşatmaya çalışıyoruz. Çok sabır isteyen tamamen eski usulle tahta sistem hazırlanarak yapılan bir kilim. İnce ince sabırla dokuyoruz. Bu kilimi Türkiye genelinde tanıtmak ve gelecek kuşaklarımıza da aktarmak istiyoruz” diye konuştu.

Ayvacık İlçe Kaymakamlığı tarafından 2019 yılında ilçedeki kültürel varlıkların tespiti ve tanıtılması için araştırma çalışması başlatılmış, ardından ilçede cicim kilimi dokumayı bilen kişiler tespit edilmiş sonrasında dokumayı bilenlerin sayısının artırılması İlçe Halk Eğitim Merkezi tarafından kurs açılmıştı.

0 Yorum

Yorum Yap