• Samsun
  • Son Güncelleme 15:54
Aday listeleri netleşiyor! Görseli
GÜNDEM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı takvim çerçevesinde 14 Mayıs seçimlerine yönelik pek çok konu bu hafta sonuna kadar netleşecek.

Bir ittifaka dahil partilere, ittifaktan vazgeçme imkânı tanıyan süre 6 Nisan Perşembe günü saat 17.00’de sona erecek ve böylece ittifaklar kesinleşmiş olacak. 8 Nisan’da da ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri için YSK’da kura çekilecek.

En geç 9 Nisan Pazar günü YSK’ya sunulacak aday listeleri, örtülü biçimde sürdürülen liste iş birliklerini büyük ölçüde deşifre etmiş olacak. İttifakın ilk kez uygulandığı 2018’de, her seçim bölgesinde milletvekili kazanımı ittifakın toplam oylarına göre belirleniyor ve daha sonra oy oranları baz alınarak ittifak içindeki partilere dağıtılıyordu. 2022 Nisan ayında yapılan yasal düzenleme ile bu sistem değişti.

İLK KEZ UYGULANACAK

İlk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulanacak yeni sisteme göre ittifak partileri artık her seçim çevresinde kendi oy miktarı üzerinden yapılacak hesaplamaya göre milletvekilliği kazanabilecek. Yapılan hesaplamalar, ittifakların ortak liste ve liste iş birliklerinin milletvekili kazanımı açısından daha avantajlı olacağını gösteriyor.

LİSTENİN İSKELETİ HAZIR GENÇ İSİMLER ÖNE ÇIKACAK

Temayül yoklamaları geride kaldı, mülakatlar bitti. Şimdi genel başkanların da dahil olduğu son denömece girildi. Partilerin önlerinde 7 gün var. 9 Nisan saat 17.00'ye kadar süre bulunuyor. Genel olarak son gün neredeyse son dakikalara kadar çalışma sürer.

 

0 Yorum

Yorum Yap