SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:09
Yeni yıl öncesi satış hareketliliği! Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

ÖTV matrahının düzenlenmesiyle otomobil piyasası hareketlenmişti. Şimdi ise vatandaşlar alacakları arabanın 2023'te 'fiyatı artar' endişesiyle otomobil pazarlarına akın etti

Yılbaşı öncesi araç ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar bayilere akın etti. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasaya ilişkin merak edilen soruları cevapladı.

ŞU ANDA SATIŞLAR NE DURUMDA?

“Geçtiğimiz dönemde ÖTV matrah güncellemesi ya da ÖTV indirimi beklentisi ile ertelenen alım planları sebebiyle piyasa oldukça durağan bir süreçten geçmişti. Bu kararın açıklanmasının akabinde sıfır ve ikinci el otomobilde tekrar hareketlilik başlamış durumda. Özellikle yeni yılda fiyatların tekrar artacağı düşüncesiyle otomobile talep artmış durumda.

‘YÜZDE 5 CİVARINDA ARTIŞ OLDU’

Artan talep sebebi ile fiyatlarda bir miktar artış oldu. Bizim gözlemimize göre bu artışın oranı yüzde 5 civarlarında.

2023 YILI ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Ekonomileri olumsuz etkileyen koşullar, çip krizi, hammadde tedarik sorunları gibi fiyatlara olumsuz etki eden sebepler ortadan kalkmadıkça mevcut enflasyonist ortam tüm dünya genelinde maalesef etkisini bir süre daha hissettirecektir.

Bu durum otomobil piyasasındaki arz talep dengesizliğinin de devam edeceği ve fiyatların yükseleceği anlamına geliyor. 2023 yılında otomobil fiyatlarının artacağını öngörmekteyiz. Bu sebeple otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın mevcut fiyatlar, kampanyalar ve indirimlerden yararlanarak bu dönemde araç almalarını tavsiye ederiz.

ŞU AN FİYATLAR NE DURUMDA, BİR YÜKSELİŞ SÖZ KONUSU MU?

ÖTV matrah güncellemesi 595 bin TL satış bedeline kadar olan araçları kapsadı. Bu araçlarda ortalama yüzde 11 gibi bir indirim söz konusu. Örneklemek gerekirse en ucuz otomobil 402 bin TL’den 355 bin TL ye düşmüş oldu. Henüz bir yükseliş olmasa da arz talep zincirinin kırılmasından dolayı bayilerde otomobil bulmak güç olduğu gibi mevcut enflasyon ortamı içerisinde yapılan indirimler kısa süre içinde etkisini yitirebilir.”

0 Yorum

Yorum Yap