SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 05:09
Turizmciler 2021’in ikinci yarısı için umutlu Görseli
EKONOMİ

Turizmciler, özellikle yılın ikinci yarısından umutlu olduklarını ifade etti. KATİD Başkanı Murat Toktaş, 2021’in ikinci yarısını umut yılı olarak gördüklerini belirterek Haziran ayı sonu, Temmuz ayı itibariyle turizm hareketliliğin başlamasını beklediklerini belirtti.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kovid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin sonucunda hem Samsun hem de Türkiye genelinde vaka sayılarında yaşanan düşüş ile birlikte normalleşme adımları atılırken turizmciler de yaz sezonu için hazırlıklarını yapıyor. Kovid-19 salgını sonrasında insanların turizm taleplerinde de değişiklikler yaşanırken sektör temsilcileri normalleşme adımları ile birlikte konaklama tesislerinde yapılan rezervasyon sayılarında da az da olsa artış yaşandı.
Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş
, sektörde 2021 yılının ikinci yarısı için beklentileri, mevcut durumu ve insanların turizm algısında değişikliğini anlattı.

Otellerde konoklama sayılarında az da olsa artış var’

Kovid-19 pandemisi nedeniyle insanların zor bir dönem geçirdiklerini ve bu yaz itibariyle turizm sektöründe bir hareketlilik yaşanmasını beklediklerini söyleyerek, “Pandemi sürecinde 15 ay sonunda insanlarda nefes almak istiyor, otellerde turizm sektörü de nefes almak istiyor. Çünkü ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu kapsamda Haziran ayı itibariyle son yayınlanan genelge ile biraz daha fazla açılma oldu. Hem seyahat anlamında hem de işletmelerin bazı kısıtlamaları kaldırıldı. Bizim esas yaz dönemindeki düğün, nişan kına gibi aktiviteler 1 Temmuz itibariyle başlayacak. Biz de otellerin yiyecek içecek sektöründe ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bugün itibariyle seyahat kısıtlamalarının azaltılması, akşam kısıtlamasının saat 22:00’ye ötelenmesi, cumartesi gününü sokağa çıkma kısıtlamamasının kaldırılması ile birlikte biraz daha fazla şehirlerde hareketlilik oldu. Bu da seyahatin önünü biraz daha açmış oldu. Otellerde çok az bir haraketlilik gözlenmeye başladı. Konaklama sayılarında çok az bir artış oldu. Hala insanlar tedirginlik içindeler virüsten dolayı. Yavaş yavaş insanların tedirginliklerini atması ve aşıların hızlanarak devam etmesi ile birlikte çok daha olumlu bir gidişat bekliyoruz” diye konuştu.

 Görseli Bakan Ersoy: İç turizm açısından bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Güvenli Turizm Sertifikamız çok etkili, dünyada en etkili çalışan sertifika sistemlerinden biri. Türk turiste de güven veriyor aynı zamanda. Bu sene iç turizm açısından bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum" dedi.


'Haziran sonu ve Temmuz ayı itibariyle hareketlilik bekliyoruz’

Samsun’un Kovid-19 vakalarının yüksek seyrettiği dönemde ticaret için kente gelenlerin seyahatlerini ertelediklerini belirten Toktaş, “O dönem Samsun’da ticareti de olumsuz etkiledi. Doğal olarak bizim sektörü de geriye itti. Kovid-19 vaka artışında ilk sırada olduğumuz dönemde ticaret yapmak için bile insanlar Samsun’a gelmedi. Bunları konaklama sayıları ve uçak biletleri sayısından çok rahat gözlemeyebildik. Ancak şimdi atılan yeni adımlar sonrasında liseye ve üniversiteye giriş sınavlarının bitmesiyle birlikte bir hareketlilik bekliyoruz artık.  1 Temmuz itibariyle sosyal aktivitenin de belli önlemler kapsamında serbest olacağı söylemiyle de zaten kına düğün nişan gibi talepler de gelmeye başladı tesislerimize. Şirketler bir aktivite yapamıyorlardı az da olsa şirketlerin aktiviteleri olacak gibi gözüküyor. Biz Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı itibariyle şehrimizde de de bölgemizde de de bir hareketlilik bekliyoruz” diye konuştu.


KATİD Başkanı Murat Toktaş.

‘Müstakil turizm hareketi daha fazla”

Toktaş, geçtiğimiz yıllarda Karadeniz Bölgesi’nin kültür turlarında talep gören bir bölge olduğunu ancak bu yıl tüm Türkiye genelinde kültür turlarına olan talebin azaldığını söyleyerek “Türkiye genelinde kültür turları ne yazık ki zayıf geçecek o net aşikar gözüküyor. Önceki seneler gibi olmasını beklemiyoruz. Çünkü toplu halde yapılan aktiviteler için hala talep yok. Çünkü kültür turlarında bir otobüsler içinde 40 kişi ile 5-6 gün tur yapıyor. Buna benzer kültür turları şuan için rağbet görmüyor. Ama ferdi olarak insanlar yine bölgeyi talep ediyorlar. Kendi araçlarıyla birlikte seyahat edecekler gibi gözüküyor. Bu da gelen rezervasyonlardan onu anlayabiliyoruz. Aile rezervasyonları artmaya başladı yavaş yavaş. Bu da toplu halde değil de müstakil halde turizm hareketinin bu sene biraz daha yaygın olacağını gösteriyor. Bu yılın ikinci yarısını yavaş yavaş toparlanmanın olacağı bir dönem olarak görebiliriz. Gidişat onu gösteriyor. Ekstra bir durum oluşmazsa, 2022’nin ikinci yarısının artık bizim hızla normalleşmeye başlayacağımız bir yıl olacak öyle gözüküyor. 2021’nin ikinci yarısı için umut yılı diyebiliriz” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap