SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 06:14
Tüm Zamanların  Rekoru Kırıldı Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Tüm Zamanların İhracat Rekoru

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Nisan ayında ihracatımız tüm zamanların rekorunu kırarak 23.4 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24.6 artışla 23.4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır” dedi.

Bakan Muş, bakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, dış ticaret rakamlarını açıkladı. Muş, küresel ekonomide son dönemde yaşanan bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin, ihracatta 2021 yılındaki büyük başarısının ardından, 2022 yılının ilk dört ayında da güçlü performansını devam ettirdiğini söyledi.

‘Bu Yıl 4’te 4 Yaptık’

Bakan Muş, “2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle serimizi devam ettirerek bu yıl 4’te 4 yapmış olduk. Öte yandan, 29 Nisan tarihinde gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir. Nisanda dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 30.1 oranında artışla 52.8 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Muş, nisanda ithalatın ise yüzde 35 oranında artışla 29.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyerek, “Enerji kalemi, 7.7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yüzde 100’ün üzerine çıktığını görmekteyiz. Bu noktada, ocak - nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğinin sürdürdüğünü görmekteyiz” diye konuştu.

240.1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine kararlı adımlarla yaklaştıklarını ifade eden Muş, “İhracatımızı, istihdamımızı ve ekonomik büyümemizi daha da yukarılara çıkaracağız. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz ve Türk ürünlerini ihraç ederek ülkeye döviz girişini, yatırımları ve istihdamı arttırıp Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Destekler Sürüyor

Muş, hükümetlerinin tüm dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zor zamanlarda ihracatçılara ihtiyaç duydukları tüm alanlarda destek olmak için var gücüyle çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri’ ile hizmet ihracatı yapan kuruluşların pazara giriş, tescil ve koruma, etkinlik katılımı, sanal fuar, reklam, tanıtım, pazarlama gibi harcamaları yıllık 9.6 milyon liraya kadar desteklenebilecektir.”

İmalat PMI 49.2 Oldu

Ekonomik büyümenin göstergelerinden biri olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Nisan 2022 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, martta 49.4 olan manşet PMI, nisanda hafif düşüşle 49.2 olarak kaydedildi. Nisanda önceki aya göre daha ılımlı seyretmekle birlikte yavaşlama eğilimi beşinci aya ulaştı. Talep yetersizliği, fiyat yönlü baskılar ve Ukrayna’daki savaş, üretimde azalışa yol açan faktörler olarak öne çıktı.

0 Yorum

Yorum Yap