SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 07:47
Su ürünlerinden Samsun’a yıllık 25-30 milyon dolar döviz giriyor Görseli
EKONOMİ

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, kente 6 adet balık işleme ve değerlendirme tesisinin bulunduğunu belirterek, “İhraç edilen bu ürünler karşılığında ilimiz ekonomisine yıllık 25-30 milyon ABD Doları döviz girdisi sağlanmaktadır” dedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, kentte 1 Eylül 2020’de başlayıp 15 Mayıs 2021’de sona eren su ürünleri avcılık dönemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 1 Eylül 2021’e kadar denizlerimizde su ürünleri av yasağı döneminin devam edeceğini belirten Sağlam, “Geçtiğimiz sezon hamsi balığında yaşanmış olan boy sıkıntısından dolayı, avcılık dönemi içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yalnızca hamsi balığı için geçici bir süre yasak getirilmiştir. Bu yasağın hamsi üzerinde olumlu etkileri olmuştur. Karadeniz’imizin simgesi olan hamsinin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Ben Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü olarak bu yasağa anlayış göstererek riayet ettikleri için tüm balıkçılarımıza teşekkür ediyor, aynı duyarlılığın devamını ümit ediyorum” diye konuştu.

‘2020’de 50 Bin 941 Ton Su Ürünü Avlandı’
Sağlam, Samsun’un su ürünleri avcılığında Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek “2019 yılı içerisinde Samsun’da 54 bin 797 ton deniz, 275 ton içsu olmak üzere toplam 55 bin 072 ton su ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl ülke genelinde 463 bin 168 ton su ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. Ülke geneli ile kıyaslandığında Samsun toplam su ürünleri avcılığının yaklaşık yüzde 12’sini karşılamaktadır. 2020 yılında ise ilimizde 50 bin 793 ton deniz, 148 ton içsu olmak üzere toplam 50 bin 941 ton su ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında ilimizde Karadeniz’den en fazla avlanan su ürünleri 20 bin 249 ton hamsi, 21 bin 366 ton çaça, 3 bin 389 ton deniz salyangozu, 2 bin 189 ton mezgit, bin 300 ton palamut ve 820 ton istavrittir” dedi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam.
‘Fabrikalarda Hamsi, Alabalık, Levrek Ve Deniz Salyangozu İşleniyor’
Samsun genelinde yoğun olarak çaça balığı başta olmak üzere hamsi, istavrit, mezgit, barbun avcılığı yapıldığını dile getiren Sağlam, “Avlanan hamsinin bir kısmı ile çaça balığının tamamı balık unu ve balık yağı fabrikalarında işlenmektedir. İlimizde bu amaçla kurulmuş olan 3 adet balık unu ve yağı fabrikası mevcuttur. Samsun’da 6 adet balık işleme ve değerlendirme tesisi mevcuttur. Bu tesislerde genel olarak hamsi, alabalık, levrek ve deniz salyangozu işlenmekte ve işlenen bu ürünler AB Ülkeleri, ABD, Kanada başta olmak üzere Japonya, Kore, Çin gibi Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. İhraç edilen bu ürünler karşılığında ilimiz ekonomisine yıllık 25-30 milyon ABD Doları döviz girdisi sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Sağlam, Samsun’da 490 adedi denizlerde 122 adedi ise iç sularda olmak üzere toplam 612 adet çeşitli boy uzunluklarında balıkçı gemisi bulunduğunu söyleyerek “Deniz teknelerinin 158’i 12 metrenin üzerinde olup, bu tekneler genel olarak gırgır ve trol avcılığı yapmaktadırlar” diye konuştu.

‘Doğal Kaynaklar Sonsuz Değil’
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir şekilde işletilmesinin hayati öneme sahip olduğunu dile getirerek “Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sonsuz değildir. Gelecek kuşaklara aktaracağımız bir emanettir ve bu kaynaklara sahip çıkarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz büyük önem arz etmektedir. Balıkçılarımızınız su ürünleri av yasaklarına titizlikle riayet etmeleri gerektiğinin altını bir kez daha çizerek belirtmek istiyorum. Gelin hep beraber Karadenizimize ve su ürünlerimize sahip çıkalım, onları koruyalım” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap