SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 19:48
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan büyüme açıklaması Görseli
EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Veriler ikinci çeyrekte büyümenin oldukça yüksek oranda gerçekleşeceğine işaret ediyor” dedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu açıklamalarda bulundu.

"Enflasyon Raporu 2021-III" bilgilendirme toplantısına katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Şahap Kavcıoğlu, burada bir konuşma yaptı. "Takip ettiğimiz yüksek frekanslı veriler, ikinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek oranda gerçekleşeceğine işaret ediyor” diyerek sözlerine başlayan Kavcıoğlu şunları söyledi:

Fiyat istikrarı…

"Sıkı para politikası duruşunun enflasyonda düşüşü sağlama önceliği doğrultusunda kararlılıkla sürdürülmesi oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görmektedir. İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra turizm faaliyetlerinin canlandırılmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz.

Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda, elimizdeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Politika duruşu, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edecektir.

Yılın üçüncü çeyreğinin sonu ve son çeyreğinde enflasyonun belirgin şekilde düşüşe geçeceğini düşünüyoruz."

Yeni SWAP anlaşması için görüştükleri ülkeler olduğunu belirten TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Yakında yeni anlaşmaları açıkladığımızda hepiniz duymuş olacaksınız" dedi.

Enflasyon tahmini yüzde 14,1 olarak yukarı yönlü güncellendi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, temel varsayımları ve kısa vadeli öngörüleri doğrultusunda, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini belirtti.

Bu çerçevede, enflasyonun 2021 sonunda yüzde 14.1 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7.8'e, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Kavcıoğlu, "Böylece 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1.9 puanlık güncellemeyle yüzde 12.2'den yüzde 14.1'e yükselttik" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Orta vadeli tahminler üretilirken, başlangıç noktası olarak şimdiye kadar özetlediğim iktisadi görünümü esas aldık. İthalat fiyatları, gıda fiyatları, küresel büyüme ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımlarımızı gözden geçirdik ve güncelledik.

Petrol arzına ilişkin belirsizlikler ve petrol fiyatlarında küresel ekonomideki toparlanmanın getirdiği talep kaynaklı yükseliş nedeniyle, ham petrol fiyatı varsayımlarımız yukarı yönlü güncellendi. Bildiğiniz gibi, ham petrol fiyatlarına dair varsayımlarımızı uluslararası piyasalarda oluşan vadeli fiyat eğrilerinin ortalamasını alarak oluşturuyoruz.

Buna göre, petrol fiyatı varsayımımızı 2021 yılı için ortalama 64,4 ABD dolarından 69,6 ABD dolarına, 2022 yılı için ise 61,9 ABD dolarından 69,4 ABD dolarına yükselttik. Tarımsal emtiada daha sert olmak üzere bazı emtia fiyatlarında son dönemde geri çekilmeler görülse de, ithalat fiyatlarının genel seviyesi Nisan ayı projeksiyonlarımızın üzerinde kaldı.

Gıda enflasyonu

Bu doğrultuda 2021 yılına ilişkin ithalat fiyatları varsayımımızı yukarı yönlü güncelledik. Diğer yandan, uluslararası piyasalarda oluşan vadeli fiyat eğrisi, 2022 yılında ithalat fiyatlarında mevcut seviyelerin korunacağına işaret ediyor.

Gıda enflasyonu varsayımlarımızı döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatlara ilişkin görünümü dikkate alarak 2021 ve 2022 yılları için bir miktar yukarı çektik.

Dış talep görünümüne ilişkin varsayımlarımızı ise, konuşmamın ilk bölümünde de ifade ettiğim üzere, yurt dışındaki olumlu büyüme görünümünü dikkate alarak yukarı yönlü güncelledik.

Maliye politikası ve finansal politikaların, para politikası ile eşgüdüm içerisinde, enflasyonda öngörülen düşüş patikasıyla uyumlu bir makro çerçevede belirleneceği bir orta vadeli görünümü esas aldık.”

0 Yorum

Yorum Yap