• Samsun
  • Son Güncelleme 14:23
İlaç Sanayisinden Tekstile Kadar Bir Çok Alanda Kullanılıyor Görseli
EKONOMİ

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

İlaç Sanayisinden Tekstile Kadar Bir Çok Alanda Kullanılıyor

Doğada oksijen fabrikası, tıpta ilaç, inşaat, otomotiv ve tekstil sektöründe malzeme olarak kullanılabilen kenevirin faydaları saymakla bitmiyor.

Oksijen Fabrikası

Kenevirin bir dönümü 25 dönüm orman kadar oksijen üretiyor. Bir ağacın yetişmesi için 20-50 yıl gerekiyor. Ancak kenevir dört ayda yetişiyor. Bir dönüm kenevirden dört dönüm ağaç kadar kağıt elde edilebiliyor. Ağaçtan elde edilen kağıt sadece üç kez dönüştürülebilirken, kenevirden elde edilen ise yedi-sekiz dönüştürülebiliyor.

Kenevir Ekim Merkezi: Vezirköprü

Sümer yazıtlarında bile adı geçen ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirin dünya piyasasındaki yeri de gün geçtikte büyüyor. Türkiye’de de bu nokta da öne Samsun’un Vezirköprü ilçesi çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılında Türkiye'nin Kenevir Ekim Merkezi olarak ilan ettiği Vezirköprü ilçesindeki kenevir yetiştiriciliği devam ediyor.

Büyükşehir'e ait Kenevir Dokuma Atölyesi İlgi Görüyor

Kenevirden endüstride artık ‘yeşil altın’ olarak bahsediliyor. Tekstilde kullanılan kenevirin pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyeti az olduğu da biliniyor. Bazı araştırmalar kenevirden yapılan ipin antibakteriyel olduğunu ortaya koyarken, DNA'larında ise nano teknoloji barındırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi de kenevirin tekstildeki önemini açtığı atölye ve mağazada ortaya koyuyor.

Hasat edildikten sonra fabrikalarda iplik haline getirilen kenevirler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede işleniyor. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarılması ve kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla kurulan atölye de kenevir iplikleri antibakteriyel kumaşa dönüşüyor.

Kenevir ve ipek dokumacılığı üzerine eğitim alarak Büyükşehir Belediyesine ait atölyede istihdam edilen ev hanımları kenevirden yapılan kumaşlardan ceketten gömleğe, elbiseden pantolona birçok ürün üretiyor.

Anti bakteriyel özellikli organik mefruşat, ev tekstili ve giyim ürünleri Büyükşehir Belediyesi’ne ait mağazada da satışa sunuluyor. Bu ürünler, organik olması ve dayanıklılığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor.

 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap